Daling sierteeltexport en veilingomzetten zet door

Tot en met medio 2022 was er een kleine plus in de exportwaarde van bloemen en planten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze aanvankelijk groei is echter veranderd in een krimp van 2,4% in de periode tot en met november. Dit blijkt uit exportcijfers gepubliceerd door Floridata, in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). Ook de door Royal Floraholland gerapporteerde veilingomzetten van in Nederland geteelde snijbloemen, potplanten en tuinplanten zijn in de maanden september, oktober en november opnieuw verder teruggevallen.

Alhoewel de veilingomzet voor in Nederland geteelde bloemen in juni nog 1% hoger lag dan een jaar eerder, daalde de omzet in september, oktober en november sterk. De bloemenveiling zag in de maand november wederom een afnemend volume (-16%) in combinatie met een lichte stijging van de prijzen (+8%).

De veilingomzet van potplanten van Nederlandse bodem is eind 2022 verder teruggevallen. In november lag de cumulatieve omzet ruim 8% onder dat van 2021. Zowel september (-11%), oktober (-11%) als november (-6%) zagen een sterke daling in de veilingomzet van potplanten ten opzichte van een jaar eerder.

De omzet van in Nederland geteelde tuinplanten op bloemenveiling Royal FloraHolland is de maanden september, oktober en november gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Na 11 maanden lag de cumulatieve omzet 13% lager dan in november 2021. De maand september (-14%) droeg bij aan deze omzetachterstand. In oktober werd de daling van de omzet beperkt tot 5% en ook november zag slechts een kleine omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

bron: Agrimatie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven