Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouw grijpt Regionale Energie Strategieën aan voor meer maatschappelijk draagvlak energie

Regionale Nederlandse overheden hebben de afgelopen tijd gewerkt aan het opstellen van hun Regionale Energie Strategie (RES). Vanuit verschillende glastuinbouwregio’s is actief deelgenomen in de RES. Jean Aerts, regiovoorzitter voor Noord-Limburg bij Glastuinbouw Nederland, legt in een video bij een artikel vanuit Glastuinbouw Nederland uit waarom.

Vanuit de RES-plannen kunnen gemeentes hun beleidskader maken. Het beleidskader geeft richting aan bewoners en bedrijven in een regio over de vormgeving van hun plannen om te verduurzamen. Het kader kan ook helpen partners te vinden in projecten die op stapel staan. Het geeft inzicht waar samenwerkingen mogelijkheden zijn. De glastuinbouw ziet hier bijvoorbeeld kansen bij warmtenetten. 

De warmtebehoefte in de gebouwde omgeving en woonwijken is een extra prikkel om geothermie mogelijk te maken. De glastuinbouw-sector probeert een link te leggen tussen de huidige rol van de WKK en een mogelijk toekomstige rol van geothermie. Uitgangspunt van de glastuinbouw is om in de RES partners te vinden en zo het sociaal draagvlak voor geothermie te kunnen vergroten. 

WKK
In de RES-bijeenkomsten bleek dat beleidsmakers 'geen idee hadden hoe lokaal de stroomproductie al is geworden door de inzet van de WKK', schrijft de belangenbehartiger verder. "Laat staan dat men inzicht had hoeveel energie de glastuinbouw levert aan het landelijke stroomnet, dat de warmte van die stroomproductie allemaal wordt gebruikt en dat dit ook geldt voor een belangrijk deel van de CO2. In ieder geval is het inzicht belangrijk dat de glastuinbouw 10-11% van de netstroom levert. Het maatschappelijk omveld moet anders aankijken tegen de 9% van het landelijke gasverbruik, dat ook op het conto staat van onze sector."

Lees hier het hele artikel over Noord-Limburg en de RES bij Glastuinbouw Nederland. Bij de belangenbehartiger verscheen ook een artikel over de RES voor de Greenport West-Holland. Meer over de RES is op de website van de RES zelf te vinden. 

Publicatiedatum: