Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Keulen, SeedCare BV:

"Het is fantastisch om nu door de kas te lopen"

Tholen - Alweer meer dan een jaar geleden heeft SeedCare, dat in de Seed Valley in Noord-Holland zaden produceert voor de sierteelt en de glasgroententeelt, de transitie ingezet naar LED. Tot die tijd was de ongeveer 2 ha glas, die is onderverdeeld in 20 afdelingen, belicht met respectievelijk 400 Watt en 600 Watt SON-T modules. Dat liep echter tegen het eind van zijn levensduur en men besloot, nog vóór de energieperikelen van nu, geleidelijk op LED over te gaan. Op dit moment is het hele bedrijf over en eigenaar/directeur Mark Keulen is in zijn nopjes.

“Zo’n tien jaar geleden werd LED ineens een hype, om vervolgens weer helemaal naar de achtergrond te verdwijnen”, steekt hij van wal. “De laatste jaren is het weer opgepikt en nu zet het wel door, dankzij de energieprijzen, maar ook omdat er technisch meer mogelijk is. Tijdens die hype hebben we best veel proeven gedaan, maar daar kwam toen eigenlijk niets positiefs uit. Er waren allemaal kleurtjes, maar fatsoenlijk wit licht was nog niet beschikbaar.”

SeedCare heeft een arbeidsintensief gewas. Er wordt een enorme variëteit zaden geproduceerd, dat bovendien door het jaar heen en ook van jaar op jaar sterk wisselt, omdat men nu eenmaal afhankelijk is van de wensen van de klant. “Van tevoren weten we lang niet altijd wat er komt te staan. Met al die kleurtjes was het daarom erg lastig qua sturing en ook was nog (te) veel onbekend. Om die reden was het toen geen optie, maar ook is fatsoenlijk licht om in te werken voor ons van groot belang. Niet alleen is dat paarse licht vervelend voor de soms wel 40 à 50 dames die we hebben lopen, ook kun je niet meer selecteren op kleur en correct bestuiven.”

Toen er ook nog een interessante subsidie vrijkwam – LED is grofweg drie keer duurder dan reguliere SON-T oftewel ‘een behoorlijke investering’- ging Mark zich serieus oriënteren. “We hebben een aantal partijen benaderd en kwamen tenslotte uit bij Rofianda. Met eigenaar Ronald Gronsveld hadden we een klik, het is een kleiner bedrijf waarin persoonlijk contact belangrijk is en hun verhaal paste bij het DNA van ons bedrijf. Bij wijze van referentie zijn we gaan kijken bij een bedrijf dat hun armaturen al had hangen en die waren er goed over te spreken. We hebben toen drie afdelingen compleet vervangen en er een jaar mee gedraaid. Dat is goed bevallen en zodoende hebben we nu de rest ook vervangen.”


De oude situatie

Op alle fronten voordelig
Natuurlijk scheelt het energie, maar dat was niet de eerste prioriteit. “We wilden nog betere kwaliteit. Deze lampen bootsen spectraal het licht van een voorjaarszon weer. De kwaliteit van het licht is beter en de verdeling ook. Met SON-T heb je altijd een soort zaklampeffect, je hebt allemaal spotjes en tussen de spotjes in meet je soms maar de helft van wat je er direct onder meet. Met die LED is de verdeling bijna egaal geworden en krijgen alle planten evenveel licht. Tegelijk heeft dat geleid tot een productieverhoging. Toen we de eerste drie afdelingen gedaan hadden konden we vergelijkingen maken en bij een tweetal gewassen kwamen we uit op respectievelijk 10% en 18% extra productie.”

“Het is fantastisch om nu door de kas te lopen, alsof we van een schemerlampje naar een vol verlichte ruimte zijn gegaan. Ook voelt de kas leger, in de zin dat een traditionele armatuur een reflector heeft, die ook als je hem niet gebruikt veel licht wegneemt. Deze nieuwe armaturen zijn veel dunner, misschien maar zo’n 10 cm, vergelijkbaar met een tl-armatuur. Hierdoor hebben we er veel licht bij gekregen, misschien scheelt dat alleen al wel 10%.”

Dimbaar
Tot slot zijn de armaturen dimbaar, zodat ze (automatisch) ‘meedimmen’ met het buitenlicht. “Hoe meer licht van buiten, hoe meer we dimmen”, besluit Mark. “Het faseert mooi op en af, wat ook het zogenaamde lichtflitseffect, dat een soort stress is voor de planten, mindert. Bovendien is de besparing, juist wanneer de lampen gedimd worden, spectaculair.”

Voor meer informatie:
SeedCare BV
Lekerweg 10-12
1609 GE Oosterleek
T: +31 653395552 
info@seedcare.com
https://seedcare.eu