Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
chemisch vuil wel lastiger

AR-glas goed te reinigen, concluderen onderzoekers

Moderne, energiezuinige kassen worden op grote schaal gebouwd met glas met anti-reflectiecoatings of oppervlaktebehandelingen om zo meer zonlicht in de kas te krijgen en daarmee meer zonne-energie. Om onzekerheid weg te nemen over hoe de kas met speciaal glas op de langere termijn zou presteren, is onderzoek gedaan naar hoe AR-glas veilig te reinigen is. 

Het onderzoek, gefinancierd door Kennis in je Kas, is nu afgerond. Op Kas als Energiebron deelt Silke Hemming van de WUR een update en het onderzoekseindrapport. Het project laat zien welke reinigings-middelen veilig zijn voor AR glazen en welke effectief zijn tegen vervuiling door typisch op kassen voorkomend chemisch vuil of microbiologisch vuil.

Belangrijke conclusie is dat alle onderzochte reinigingsmiddelen veilig op glas zonder AR-behandeling worden gebruikt. Dit geldt zowel voor de reiniging met hogedruk aan de binnenkant als ook voor de reiniging met borstelen aan de buitenkant. Op een kasdek komt in de praktijk zowel chemisch als ook microbiologisch vuil voor. Geen van de onderzochte middelen lijkt al het chemische vuil (bijvoorbeeld zout, zand, roest) op alle glazen te kunnen verwijderen: Virkon S en Menno ter Forte deden het redelijk op chemische vervuiling, XPG-CT1 was het meest effectief op chemische vervuiling, maar had weinig effectief op microbiologische vervuiling.

Lees hier meer bij Kas als Energiebron, ook over de reinigingsmethode. 

Publicatiedatum: