"Goh, dat die planten buiten kunnen, joh”

Tholen - Anders dan bijvoorbeeld de phalaenopsis kunnen de cascade cymbidiums van LZ Orchidee uitstekend tegen de kou. Maar hoe vaak Leo Zwinkels dat ook vertelt, het blijft maar niet hangen. “Ik heb een vaste koper die al wel twintig keer bij mij op de tuin geweest is en telkens wanneer hij voor de schuur staat en een paar planten ziet staan zegt hij: ‘Goh, dat die planten buiten kunnen, joh.”

Onbekend maakt onbemind, weet Leo Zwinkels, “want een exotische orchidee die heel goed tegen lagere temperaturen kan en dan ook nog met hangende takken, wat moet je daarmee?” Naar eigen zeggen is niet alleen de consument de onwetende partij, maar zijn zelfs de handel, tuincentra en bloemisten er niet mee bekend. Om daar verandering in te brengen organiseert hij dan ook een open dag, op 21 januari aanstaande, op zijn tuin aan de Kerklaan 116 in De Lier.

Anders dan de meeste kamerplanten is de cascade cymbidium eigenlijk beter geschikt voor koelere ruimtes. Zet je hem in de huiskamer dan bloeit hij een week of drie, maar staat hij kouder dan wordt dat zo drie maanden. “Soms wordt ik gebeld door mensen die echt verbaasd zijn. Die hebben de plant bij wijze van spreken verwaarloosd en buiten op het terras laten staan, en het jaar erop kwamen er toch weer veel takken en veel bloemen aan. Een echte winter zal hij niet overleven, maar zelfs een keer een paar graadjes vorst is geen onoverkomelijk probleem.”

LZ heeft een keer eerder een open dag georganiseerd, in de januari net voor de corona. “Dat was erg leuk en er kwamen veel mensen. Dat was natuurlijk ook omdat we net verhuist waren. Toen begon corona. We zijn toen gestart met een beetje thuisverkoop, wat leuk is omdat je dan wel goed het verhaal erbij kwijt kunt. Maar de bekendheid moet natuurlijk breder. Zo voeren we sinds een paar jaar de sticker ‘cool loving orchids’ en hopen we dat een initiatief als dit zoden aan de dijk zet.”

In tegenstelling tot de meeste snijcymbidiumtelers teelt LZ louter soorten die hangen. Met de hoge energieprijzen in het achterhoofd is een koude teelt tenslotte mooi meegenomen. Ook hoeft er niet belicht te worden, alleen in de opkweek, als hij zijn plantmateriaal wat laat binnenkrijgt, wil Leo wel eens een paar lampen aanzetten om er een beetje snelheid in te krijgen. De teelt zelf is overigens niet eenvoudig, wanneer een plant precies gaat bloeien blijft lastig te voorspellen. “Dit jaar was ik gelukkig aardig op tijd, maar er zijn ook jaren bij dat ik zomaar zes weken later ben. Het seizoen, dat voor mij zo’n beetje begin oktober moet beginnen, wordt daarmee flink korter, want zo rond half maart stopt de bloei. Wat dat betreft is elk jaar weer een verassing.”

Kortom welkom dus, op zaterdag 21 januari, Kerklaan 116 in De Lier.

Voor meer informatie:
LZ Orchidee
Kerklaan 116
2678 SZ De Lier
T: +31 (0)6 22233102
info@lzorchidee.nl
www.lzorchidee.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven