Tuinbouw Jongeren Westland viert 50e verjaardag

Tuinbouw Jongeren Westland (TJW) viert deze maand zijn 50e verjaardag. Het kennisplatform voor de jongere generatie die geïnteresseerd is in de Westlandse tuinbouw doet dat op vrijdag 13 januari in 's-Gravenzande middels een reünie. 

Begin 1970 is de Jongeren Land- en Tuinbouw Bond (JLTB), zoals de TJW toen heette, opgericht vanuit de verschillende jongeren-organisaties in de Westlandse dorpen.

De JLTB richtte zich op de belangenbehartiging voor de Westlandse (toekomstige) jonge tuinder. De onderwerpen die toen actueel waren zijn dat nu eigenlijk nog steeds. Er werden informatieavonden georganiseerd over bedrijfsovername, financiering en bijvoorbeeld firmacontracten. Ook waren de jongeren vertegenwoordigd bij de 'ouderen' besturen van de LTB.

Begin jaren `90 werd de organisatie omgedoopt naar JWLTO, de Jongeren Westlandse Land- en Tuinbouw Organisatie. Het ledenaantal was inmiddels gegroeid naar meer dan 500.

Naast informatieavonden werden ook de belangen van de jongeren behartigd, zoals met de jaarlijkse rondleiding van Tweede Kamerleden tijdens Kom-in-de-Kas. Later werden hiervoor de gemeenteraadsleden van Westland voor uitgenodigd. Ook tijdens partijbijeenkomsten van politieke partijen en via persberichten werd de mening en de belangen van de jonge tuinders onder de aandacht gebracht.

Op ledenavonden werd stil gestaan bij diverse onderwerpen zoals bedrijfsopvolging, liberalisering van de energiemarkt, arbeid en milieuwetgeving en financiering. Diverse excursies brachten de jongeren naar onder andere Friesland op uitnodiging van Hans Wiegel, cargo afhandeling van KLM en tuinbouwgebied ZON in Limburg. Voor de ontspanning werd een jaarlijks `schuurfeest` georganiseerd.

50 jaar later verzorgt een twaalfkoppig bestuur maandelijkse nog steeds excursies en ledenavonden voor zijn ongeveer 300 leden. Door het organiseren van ledenavonden en bedrijfsbezoeken wil TJW de tuinbouwjongeren informeren en enthousiasmeren. De thema’s van deze bijeenkomsten zijn hoofdzakelijk gerelateerd aan de tuinbouwsector, maar geregeld worden ook bedrijven buiten de sector uitgenodigd om daarvan te leren. Daarnaast staat het netwerken met elkaar ook centraal.

Naast de maandelijkse activiteiten wordt er een actieve rol gepakt om op te komen voor de toekomst van de sector voor de leden. Om dit te kunnen bereiken worden duurzame relaties met de leden, het bedrijfsleven, de overheid en de maatschappij nagestreefd.

Reünie
Op vrijdag 13 januari 2023 zal er verder teruggeblikt worden in de Viersprong 's-Gravenzande door middel van een reünie. De oud-bestuursleden van de JLTB, JWLTO en TJW zijn hierbij van harte uitgenodigd en kunnen zich aanmelden via onderstaande link
https://www.addevent.com/event/RF15759976 

Mocht dit niet lukken dan kan men ook een mail sturen william.van.den.berg@tuinbouwjongeren.nl. De organisatie hoopt er zo een echte reünie van te maken met 50 jaar geschiedenis aan jongerenbelangenbehartiging samen met de huidige tuinbouwjongeren.

Voor meer informatie:
Tuinbouw Jongeren Westland
www.tuinbouwjongeren.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven