Wim van Garderen met pensioen

Wim van Garderen, oprichter van Pireco, is met pensioen gegaan. Op 16 december is er door het bedrijf bij stilgestaan. Wel zal hij vanaf dit jaar in een andere functie nog twee dagen per week aan Pireco verbonden blijven. 

Van jongs af aan is Wim bezig met het alles wat groeit en bloeit, zo valt te lezen in terugblik op de carrière van Wim die ze op de website van Pireco delen. Wim begint als klein kind met het stekken van allerlei verschillende soorten planten, die hij vervolgens verkoopt aan familie en buurtgenoten. Dat is een opstapje geweest naar de boomkwekerij die hij jarenlang heeft gehad. In die boomkwekerij is ook de basis gelegd van zijn latere bedrijf Pireco.

In de kwekerij begon Wim te realiseren dat een aantal gewas-beschermingsmiddelen die hij vaak toepaste, niet meer optimaal werkte. Door steeds meer in de planten en bodem te gaan verdiepen merkte hij dat de bodem steeds verder uit balans raakte. De vraag was hoe de bodem weer gezond te krijgen. De vraag die hij daarvoor stelde was: hoe gaat dat in de natuur?

Door terug te gaan naar de basis kwam hij erachter dat de natuur heel goed in staat is om zichzelf in balans te houden. Iets dat al gebeurt sinds het ontstaan van de aarde. Met die principes in het achterhoofd is Wim zijn teeltsysteem gaan aanpassen om zo weerbaar mogelijk te gaan telen. Na verloop van tijd ontdekte hij steeds meer synergieën tussen planten. In de praktijk merkte hij dat het toepassen van de verschillende plantextracten voor betere resultaten zorgden in de boomkwekerij.


Wim op de Aardbeiendag 2019 in Den Bosch

Pionier
Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat Wim in 2004 Pireco Productie BV heeft opgericht. In eerste instantie gericht op de Sport & Golf, Boomkwekerij en Retail markt. Totdat hij op een beurs in contact komt met teeltadviseurs (Leo en Rob) van Profytodsd. Uiteindelijk zorgt dit moment ervoor dat Wim in de akker- en tuinbouwsector terechtkomt.

Als pionier blijkt het een lastige markt, aangezien een groot deel van de sector nog heel traditioneel denkt. Iets dat nu 19 jaar later hard aan het veranderen is. Wim heeft de afgelopen jaren, die niet altijd makkelijk waren, volgehouden. Wat heeft geresulteerd in een mooi productpallet en een goede basis voor bedrijf. Dit heeft ertoe geleid dat het aandelenpakket in 2017 is overgedragen aan Diachem S.P.A uit Italië, om zo de geplande groei en ontwikkeling door te kunnen zetten.

Voor meer informatie:
Pireco
info@pireco.nl
www.pireco.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven