"Het is een roos, maar ziet eruit als een vulbloem"

"Het is een echte doorbraak, een noviteit in de wereld van snijrozen en een nieuwe productlijn voor de markt," zegt Bruno Etavard van Meilland, als hij het heeft over hun nieuwe variëteit Gypsy® Rose. Deze werd in 2021 geïntroduceerd en voor het eerst geplant door het Keniaanse teeltbedrijf Penta Flowers. In november 2022 werd de roos voor het eerst gepresenteerd op de IFTF in Vijfhuizen. "Bijzonder aan deze variëteit is dat het een roos is, maar eruitziet als een vuller."


Het team van Meilland tijdens de IFTF 2022

Veelzijdigheid
Volgens Etavard is het belangrijkste voordeel van deze variëteit de veelzijdigheid. "Deze roos kan op veel manieren worden gebruikt, van gemengd boeket tot enkelvoudig gebruik, in een lang, kort of stevig boeket, met een verbazingwekkend decoratief effect. Het is een innovatieve vulbloem, heeft een zeer goede houdbaarheid (14 tot 18 dagen), en voor de teler is de productie zeer goed (180 tot 200 stelen/m² op 1.600 m boven zeeniveau). De ziektetolerantie is vrij uitzonderlijk; tot dusver hoeft er minder vaak te worden gespoten. Men kan zeggen dat dit een ecologische roos is. Het enige ongemak dat we nu ondervinden is dat er momenteel maar één kleur beschikbaar is, maar ons veredelingsteam werkt eraan en de voorlopige resultaten zijn bemoedigend."


GYPSY® Rose

Veel interesse
De bloemen zijn al getest en op verschillende markten geïntroduceerd. De interesse is groot, vertelt Etavard, vooral van de inkopers. "In 2021 en 2022 zagen we dat de interesse groot was. Het product wordt als buitengewoon en innovatief beschouwd."


Close-up

Penta Flowers was het eerste teeltbedrijf dat deze nieuwe roos teelde en inmiddels hebben andere telers in Kenia, zoals Fontana Group en East African Growers, de roos ook geplant. "We zullen het blijven promoten en ons uiterste best doen om het beschikbaar te maken voor geïnteresseerden."


Gypsy Rose in de kas

Voor meer informatie:
Bruno Etavard
Meilland Roses
bruno@meilland.com  
www.meilland.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven