United Selections en Könst Alstroemeria blikken terug op eerste jaar samenwerking

"Samen staan we sterker"

Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat United Selections en Könst Alstroemeria besloten samen te gaan werken. Dat gaat naar volle tevredenheid, maar wat hebben Rozen en Alstroemeria en Zantedeschia met elkaar gemeen? In dit artikel lichten Paco van der Louw van Könst Alstroemeria en Edwin Kirwa van United Selections de samenwerking toe.


Könst Alstroemeria en United Selections deelden een stand op de IFTF in Vijfhuizen

United Selections en Könst Alstroemeria zijn beide middelgrote familiebedrijven. Het management kent elkaar al enkele jaren en het idee iets voor elkaar te kunnen betekenen kreeg vorm. "United Selections zit in Kenia en heeft daar een groot netwerk, terwijl Könst goed bekend is in Latijns-Amerika. Könst wil groeien in Kenia en United Selections in Zuid-Amerika, dus waarom zouden ze elkaar niet helpen?"

In september 2021 besloten ze een strategische samenwerking te starten waarbij beide bedrijven samenwerken op het gebied van productie- en veredelingsactiviteiten. Ook trekken zij naar buiten toe samen op, zoals afgelopen jaar op bijvoorbeeld de IFTEX in Kenia, de Expo Flor Ecuador en de IFTF afgelopen november.

United Selections in Colombia
De rassen van United Selections winnen terrein in Zuid-Amerika, maar het was een uitdaging voldoende ooghout materiaal te produceren. "We waren afhankelijk van klanten / kwekers in de meeste gevallen. Könst heeft echter de nodige ruimte beschikbaar gesteld aan ons en kon deze ooghout productie en later ook vermeerdering voor ons oppakken", vertelt Edwin.


Bart Tesselaar plant, samen met medewerkers van United Selections, voor het eerst alstroemeriaplanten op het bedrijf in Nakuru, Kenia.

Könst in Kenia
Kenia, de thuisbasis van United Selections, is van de andere kant een groeiende markt voor Könst. Dankzij de samenwerking kan die laatste nu produceren op de locatie van United Selections en heeft men er ook een showroom ingericht. "Voorheen verscheepten we onze planten rechtstreeks vanuit Nederland naar onze Keniaanse telers, waar ze moesten afharden voordat ze konden planten. Nu verzenden we ze eerst naar de United Selections, alwaar het materiaal aan de lokale omstandigheden kan wennen. Hier kunnen we de kwaliteit van de planten zo lang mogelijk in de gaten houden, waardoor we de teler een kwalitatief beter product kunnen garanderen", vertelt Paco.

Een blik in de showroom van Könst Alstroemeria bij United Selections in Nakuru, Kenia.

Voordelen
Naast het voldoen aan de vraag en het leveren van een kwalitatief beter product brengt de samenwerking nog meer voordelen met zich mee. "Omdat onze producten zo verschillend zijn, zijn we geen directe concurrenten, maar kunnen we elkaar actief helpen nieuwe klanten te vinden. In Kenia zien we bijvoorbeeld dat steeds meer kwekers naast Rozen ook andere bloemen gaan telen, waaronder ook Alstroemeria.

Ook kunnen telers door de samenwerking de Rozen van United Selections en de Alstroemeria van Könst op meer locaties zien. Tijdens de IFTF-week, eerder deze maand, waren United Selections Rozen bijvoorbeeld te zien op de vestiging van Könst in Nederland. En in januari, tijdens het jaarlijkse Open Huis evenement van United Selections, zullen ook daar weer Alstroemeria te zien zijn.

Uitdagingen
Verandering brengt nieuwe kansen, maar ook uitdagingen. "Voor ons was de belangrijkste uitdaging om elkaars gewassen te leren kennen, dus vooral de technische kant. We hebben hier behoorlijk wat tijd in geïnvesteerd en blijven elkaar in die zin controleren.”

Toekomst van groei
De heren zien de samenwerking in de toekomst verder groeien. Door de huidige energiecrisis ziet men de vraag naar hun bloemen in zowel Afrika als Latijns-Amerika groeien. Daarnaast kijkt men samen ook naar nieuwe markten, zoals Azië. "We willen groeien in Azië en samen meer verkopen, want samen staan we sterker", besluit Paco.

Voor meer informatie:
United Selections
marketing@united-selections.com 
www.united-selections.com 

Könst Alstroemeria
könst@alstroemeria.com    
www.alstroemeria.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven