Twee jaar terug is de komst van een mestvergasser in Emmen aangekondigd. Belangrijk voor de glastuinbouw, als nieuwe bron van groen gas en vloeibare CO2. Rechtszaken vertragen echter de start van het bedrijf van Stercore. Tot grote frustratie van directeur Hans Jansen.
Hij zoekt nu de media op over een al 4,5 jaar durende juridische strijd met Milieudefensie Westerveld. Het kwam al tot een rechtszaak, gewonnen door Stercore, maar nu loopt een hoger beroep. Voor de mestvergasser is al een definitieve vergunning afgegeven.
Foto-impressie mestvergasser: Stercore
De discussie draait, zoals wel vaker dezer dagen, om stikstofemissie. De mestvergasser ligt dichtbij een Natura2000-gebied. De stikstofemissie is volgens Stercore echter heel laag (minder dan 0,00 mol/ha/jaar citeren we uit de brief van de directeur) terwijl de milieuclub zegt dat de emissie hoger is. De directeur is onder meer boos over het feit dat de mestvergasser juist ook stikstof uit de dierlijke mestmarkt onttrekt.
Naast groengas (circa 23 miljoen m3 groen gas, gelijk aan het gasverbruik van 21.000 huishoudens) en CO2 (30.000 ton) moet de fabriek straks ook een hoogwaardige kunstmestvervanger opleveren. Jansen schrijft: "Bio-Based Carbon is de ultieme organische meststof en bodemverbeteraar, welk het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen sterk kan reduceren en in aanmerking komt voor een 'einde-afval status' en daarmee de productstatus. Tevens draagt de Bio-Based Carbon bij aan de CO2-opslag in de bodem en het zo genaamde carbon farming-principe."
Andere argumenten die de directeur aanhaalt zijn dat de de fabriek, zoals uit een Life Cycle Analysis is gebleken, jaarlijks 225.000-345.000 CO2-equivalenten vermijdt en de totale CO2-emissie van de provincie Drenthe uit 2019 kan reduceren met wel 10%. Ook worden de fabriek zonder SDE-subsidie geƫxploiteerd.
Jansen vraagt zich in het bericht af 'wat Milieudefensie Westerveld bezielt'.
Voor meer informatie:
Stercore
[email protected]
www.stercore.nl