Rechtbank oordeelt opnieuw: Geen inbreuk op octrooi bewaartechniek zeevervoer bloemen

De houder van een octrooi op een bewaartechniek voor rozen en chrysanten per zeecontainer heeft vorige week in een bodemzaak tegen de bloemenveiling ongelijk gekregen. Ook in april 2021 werden de vorderingen van de octrooihouder afgewezen. Floration Europe en Royal FloraHolland stonden afgelopen week opnieuw tegen over elkaar bij de Rechtbank Den Haag. 

Discussie werd gevoerd of al dan niet inbreuk is gemaakt op een geoctrooieerde techniek bij bloementransporten vanuit Kenia over zee in de periode 2010-2015 en in de zomer van 2020. In 2020 besloot de octrooihouder een container in beslag te nemen en de verpakkingen van rozen te controleren. Daaruit bleek volgens de octrooihouder wat men al vermoedde, namelijk inbreuk op haar octrooi voor een bewaartechniek. 

Floration Europe is houder van een octrooi op een techniek die ethyleen reguleert. Royal FloraHolland wijst erop dat de manier van verpakken net anders is dan de geoctrooieerde techniek. De verpakking is wel ethyleendoorlatend, maar daarmee volgens de veiling nog niet regulerend. 

De rechtbank heeft de bloemenveiling daarin gelijk gegeven. Naar het oordeel van de rechtbank gaat Floration uit van een te ruime uitleg van het begrip ethyleenregulerend en daarmee van een te ruime beschermingsomvang van haar octrooi. 

Lees hier in de gerechtelijke uitspraak de details in de zaak na.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven