Start nieuwe ronde Tuinbouw Battle

Met de Tuinbouw Battle streeft Greenport Aalsmeer ernaar om de jeugd meer kennis bij te brengen over de sierteeltsector interesse bij scholieren te wekken voor een opleiding en carrière in de groene sector en tenslotte het imago van de sector een boost te geven.

In het najaar van 2022 gaat een nieuwe ronde van start. Er zijn in het najaar van 2022 en voorjaar van 2023 drie startmomenten gepland: 14 november, 9 januari en 6 maart. De battle duurt gemiddeld 4 weken per ronde en richt zich op de groepen 7 en 8 van de basisschool. Zij krijgen een online lesprogramma en hun eigen mobiele teeltkar waarop ze hun tulpenbollen verzorgen om de tulpen vervolgens te plukken en te verkopen. De leerlingen worden uitgedaagd zelf tulpen te telen, te verkopen en daarmee geld te verdienen voor een aankoop voor de klas, zoals een spel of iets om mee buiten te spelen. Kosten noch moeite worden gespaard door de inzet van vijf moderne mobiele teeltinstallaties zodat leerlingen in hun eigen klaslokaal tulpen kunnen kweken.


De winnaars van een eerdere battle, Basisschool de Paradijsvogel uit Vogelenzang bij de editie van het voorjaar van 2022

Experts uit de sector
Als onderdeel van het project begeleiden experts uit de sector de klas en delen zij hun kennis om de leerlingen te enthousiasmeren voor het sierteeltcluster. Een bedrijfsbezoek bij de telers hoort ook bij het programma. Corona gooit dit jaar roet in het eten en is het bedrijfsbezoek vooralsnog onder voorbehoud binnen het programma. De leraren krijgen een online lespakket inclusief lerarenhandleiding (gericht op bloei van bollen) en educatieve filmpjes om hun leerlingen gedurende de lesweek te helpen met het kweken van de bollen.

Zowel de mobiele teeltinstallatie als het lespakket en de bollen worden tijdens de battle kosteloos ter beschikking gesteld door Greenport Aalsmeer en de partners in het project. Het projectteam ontzorgt: zij halen en brengen de materialen, plannen het bedrijfsbezoek bij een kweker in de buurt of het bezoek van de expert voor een gastles.

Tijdsinvestering
De Tuinbouw Battle is goed te implementeren als onderdeel van het lespakket. Met onderdelen als rekenen en taal (schrijven van een verkoopplan en verslag, het verkopen van de tulpen), creativiteit (hoe verkopen we de tulpen, wat voor verpakkingsmateriaal gaan we maken), samenwerken en overleggen (waar gebruiken we het opgehaalde geld voor) pakt deze battle verschillende elementen aan die de leerlingen verder kunnen ontwikkelen.

Gratis project
De Tuinbouw Battle is een gratis project dat mede mogelijk gemaakt wordt door Greenport Aalsmeer, Greenport Duin- en Bollenstreek.

Bron: Greenport Aalsmeer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven