De Rentree doet voorzichtig haar intrede

De Rentree staat weer voor de deur. Dat betekent dat vakantiegangers terugkeren, winkels weer gevuld gaan worden en de straathandel op gang komt. Veilingmeester Erik Boland verwacht een duidelijke prijsstijging, zo schrijft hij in deze blogbijdrage.

Als mensen terug komen van vakantie en het gewone werkzame leven oppakken, willen ze het gezellig maken in en rondom hun huis. Omdat iedereen nog in de vakantiemodus zit, geeft men nog redelijk makkelijk geld uit en ze kopen dan ook graag een (tuin-)plantje of een bloemetje.


Erik Boland, Veilingmeester Planten in Aalsmeer

Eerste schooldag
In de afgelopen week zagen we ondanks de weersvoorspellingen dit fenomeen bij bijvoorbeeld Kalanchoë al een beetje. Kopers kochten vaak hele karren in een keer weg, de aanvoer op de klok nam af en de prijsvorming liep op. Dit zijn voor ons de eerste tekenen van de Rentree. Laten we hopen dat we ook dit jaar mooie en goede prijzen kunnen behalen op de klok voor bloemen en planten.

In vooral Oost-Europese landen is het een traditie om op de eerste schooldag een bloemetje of plantje mee te nemen naar school en aan de juf of meester te geven. Dit speelt rond half augustus en loopt dan enkele weken door. Als veilingmeesters zien we de vraag dan oplopen en we zien bijna altijd een duidelijke prijsstijging ontstaan op de klok.

Feestdag 15 augustus
In veel landen is 15 augustus een feestdag. In de Rooms-Katholieke Kerk is Maria-Tenhemelopneming een hoogfeest, altijd op 15 augustus. In veel katholieke landen, waaronder België, Polen, Frankrijk, Oostenrijk, Kroatië en Spanje is het een wettelijke feestdag. Ook in Orthodoxe landen als Griekenland, Cyprus en Roemenië wordt het gevierd. Daarnaast is het de naamdag voor iedereen die Maria heet.

In Italië wordt de Ferragosto wel gezien als de belangrijkste feestdag van het jaar. Het is een combinatie van het al in de Romeinse tijd bestaande oogstfeest en de christelijke viering van Maria Tenhemelopneming. Vooral kerken worden aangekleed met prachtige bloemen en planten. Hierdoor zien we een opleving in vraag naar bloemen en planten op de klok.

Prijsvorming in de zomer periode
In de afgelopen weken was de prijsvorming op de klok niet om over naar huis te schrijven. En eigenlijk zien we dat vaak bij extreem warme zomers terug. Gelukkig zien we een lichte kentering ontstaan en waren grote potmaten vaste tuinplanten al weer aardig aan de prijs net zo als de Kalanchoë afgelopen twee weken. Bij bloemen waren de producten als Lisianthus, Matricaria, Callistephus en Limonium wat meer in trek, vooral de kleur wit was populair.

Laten we de zomerperiode maar snel afsluiten. Voor de handel zou wat somberder en kouder weer wel helpen in ieder geval. De veilingmeesters zijn weer uitgerust en gaan er weer volop tegen aan om u van bloemen en planten te voorzien.

Connect to grow
U bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088 789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven