Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Om deze droogte te lijf te gaan, moet het wekenlang gestaag gaan regenen"

Dat stelt Rico Schröder, meteoroloog bij Weeronline in een ANP-bericht. Het gemiddelde neerslagtekort is in Nederland inmiddels opgelopen naar 248 mm. De verwachting is dat dit tekort over een week 273 mm bedraagt. Vooral de hoge temperaturen en de vele uren zonneschijn zijn verantwoordelijk voor de huidige droogte. Dit alles in combinatie met het uitblijven van significante neerslag.

In het overgrote deel van het land is deze maand nog bijna geen regen gevallen. Slechts hier en daar is een paar millimeter gevallen. De laatste significante neerslag in een deel van het land viel op 4 augustus. In het zuidoosten viel 10 tot lokaal 14 millimeter. Dit is echter een druppel op de gloeiende plaat, want doordat er sindsdien geen regen meer is gevallen en de zon volop schijnt, verdampt dagelijks veel neerslag.

De hoeveelheid zonneschijn en de temperatuur bepalen hoeveel vocht uit de bodem verdampt. Bij warm en zonnig weer verdampen planten meer vocht en ook de bodem zelf droogt dan sneller uit. Deze weken verdampte door de combinatie van zonnig en zeer warm weer zo’n 4 mm per dag.

De verwachting is dat het gemiddelde neerslagtekort over een week met 25 mm is toegenomen. Na het weekend neemt de kans op een enkele regen- of onweersbui weliswaar toe, maar deze buien zullen een druppel op een gloeiende plaat zijn. Het blijft ook volgende week warm en ook de zon blijft van de partij. Om de droogte te lijf te gaan, moet het wekenlang gestaag regenen. Plensbuien zullen de droogte niet oplossen, want de kurkdroge grond neemt moeilijk water op. De regen zal dan direct het riool inspoelen in plaats van in de droge grond.

Zeer zonnig jaar
Augustus is ook al een zonnige maand. Gemiddeld over het land heeft de zon deze maand al 100 uur geschenen en ook de komende dagen maakt de zon overuren. Mogelijk wordt augustus de zesde maand op rij met gemiddeld over het land meer dan 200 zonuren. Sinds 1 januari heeft de zon al 1.543 uur geschenen en het is dan ook niet eerder zo zonnig geweest in een jaar tot 10 augustus. In de zonnige jaren 2020, 2018 en 2003, de jaren met tot en met 31 december meer dan 2.000 zonuren, scheen de zon tot 10 augustus ongeveer 1.460 uur. We zijn dan ook op koers voor een recordzonnig jaar.

Bron: ANP

Publicatiedatum: