Uitbreiding toelating voor rupsenmiddel

Het rupsenbestrijdingsmiddel Proclaim heeft een toelating gekregen vanuit het Fonds Kleine Toepassingen. Het middel van producent Syngenta bevat de werkzame stof emamectine benzoaat en is toegelaten in de bedekte teelt van bloemisterij (potplanten en snijbloemen), boomkwekerij, vaste planten en zaad-en veredelingsteelt. Ook in de bedekte teelt van aubergine, aardbeien, meloen -, pompoen- en komkommerachtigen mag het middel gebruikt worden. 

De toelating is medegefinancierd door Glastuinbouw Nederland en de LTO-vakgroep bomen en vaste planten via het Fonds Kleine Toepassingen.

Al jaren zijn rupsen een toenemend probleem in de bedekte teelt, zegt Crop Advisor Caroline van den Hoek van Syngenta. "Het wordt steeds lastiger om in het najaar de rupsen goed op te ruimen, waardoor er niet altijd schoon gestart kan worden in het voorjaar. Je start het seizoen dan al met 1-0 achterstand. Proclaim kan hier het verschil brengen."

De werking van Proclaim
Proclaim is een echte rupsenspecialist. De werkzame stof emamectine benzoaat wordt door direct contact of door vraat door de rupsen opgenomen. Na opname vindt er onmiddellijk een verstoring plaats van elektronenoverdracht in de zenuwen waardoor spieren verlammen, de vraat stopt en de rups kort daarop sterft. Binnen enkele uren (1-4 uur) stopt de vraat al, waardoor verdere schade aan het gewas voorkomen wordt. Proclaim wordt snel opgenomen in het blad en verder getransporteerd naar het onderliggende (blad)weefsel (translaminaire werking). Hierdoor worden ook moeilijk bereikbare rupsen, zoals bladrollers, goed aangepakt.

Advies
Proclaim wordt geadviseerd in een dosering van 1,5 kg per hectare ter bestrijding van rupsen.
Het spuit interval is 7 tot 14 dagen afhankelijk van de rupsendruk. Proclaim mag 3 keer per jaar toegepast worden.

Voor meer informatie:
Caroline van den Hoek
Syngenta
06-82 68 99 36
caroline.van_den_hoek@syngenta.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven