Kwekers in het nieuws over droogte

Het is droog (en warm) in Nederland en België en dat al geruime tijd. Met een nieuwe hittegolf op komst werden meerdere kwekers door media naar hun ervaringen gevraagd. In dit item zetten we berichten waarin Reinhart Orchideeën, Lugt Lisianthus en begoniakweker Johan Aelterman aan het woord komen bij elkaar. 

“Je moet je geen zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.” Dat zegt eigenaar Lames van een van de kleinste blauwe beskwekerijen in Nederland tegen Oog TV. Alleen als september ook droog wordt gaat het voor kwekerij Lambes spannend worden. Wilma van het bedrijf Reinhart Orchideeën ziet in hetzelfde artikel de gevolgen zeker wel: vooral in de verkoophoeveelheden. Mensen kopen toch minder bloemen als het warm is. De kwekers maken zich echter meer zorgen over de hoge gasprijzen dan over de droogte.

Slimme maatregelen brengen de oplossing zo stelt Marcel van der Lugt van Lugt Lisianthus in het Algemeen Dagblad. Dankzij hun grote opslagcapaciteit hebben zij nog geen tekort aan water. Er kan 18.000 kuub regenwater worden opgeslagen waarmee je 120.000 badkuipen kunt vullen. Slootwater kan niet altijd gebruikt worden in verband met de verzouting. Het oppervlakte water moet eerst gezuiverd worden. Er worden verschillende kunstgrepen toegepast, bijvoorbeeld een dikke leiding onder de Nieuwe Waterweg, die zoet water aanvoert. Ook verderop in het land wordt zoet water getransporteerd. De maatregelen werken tot dusver goed omdat de sloten goed gevuld zijn en het grondwater goed op peil is.


Bassin in aanleg bij Lugt Lisianthus, in 2019 ten tijde van de bouw van de nieuwe kas in Monster

Van 12 tot 15 augustus verandert de Grote Markt in Brussel in een bloementapijt waarvoor tussen de 700.000 en 1.000.000 begonia’s en dahlia’s gebruikt worden. De hitte kan spelbreker zijn, vertelt kweker Johan Aelterman uit Destelbergen tegen de VRT. Bij tropische temperaturen boven de 30 graden verschroeien de bloemen op het veld en kunnen ze niet meer gebruikt worden voor het bloementapijt. Vooral bepaalde kleuren zijn gevoelig voor de hitte. Omdat begonia's elke week nieuwe bloemen aanmaken, is deze week cruciaal. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven