Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geziravirus bij Nederlandse kwekers lavatera

Dit voorjaar is het Geziravirus (Cotton leaf curl Gezira virus, CLCuGV) opgedoken bij twee Nederlandse kwekers van lavatera. De vondsten werden in mei gedaan in Zuid-Holland. Het spoor van de besmetting leidde terug tot twee opkwekers in Zuid- en Noord-Holland in 2021 en 2022. 

In een Engelstalig virusrapport van de NVWA valt te lezen dat er na het zien van gele vlekken op bladeren een exportinspectie bij een handelsmaatschappij heeft plaatsgevonden. Zodra een steekproef van de planten was genomen werden al de lavateraplanten teruggestuurd naar de kweker.

Op 20 mei 2022 vond een officiële inspectie en bemonstering van drie partijen lavatera in de betreffende Zuid-Hollandse kwekerij. De planten met symptomen, maar ook de planten zonder symptomen werden apart bemonsterd en getest. Op 14 juni 2022 werd aanwezigheid van het Geziravirus bevestigd. De 1120 planten zijn vervolgens vernietigd.

Bij de opkweker werd in zeven partijen het virus bevestigd op 24 juni 2022. De kweker besloot alle lavateraplanten aanwezig te laten vernietigen, daarbij niet kijkend naar rasverschillen. 

In verband met zendingen van de planten naar andere landen worden Europese lidstaten op de hoogte gebracht. De bron van het virus is onbekend. De opkweker ontving ongeworteld stek uit Israël en Kenia. 

Het CLGuG-virus is een IIA-organisme in de EU-verordening 2019/2072 en staat niet op de EPPO-lijst. Bij de European and Mediterranean Plant Protection Organization is verspreiden van het virus op een wereldkaart te zien. 

Bron: NVWA