Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
3 jaar onderzoek in lelie met Batavia

Steeds minder middelen beschikbaar in luisbestrijding lelies

De laatste jaren is het aantal insecticiden dat ingezet kan worden in de teelt van lelies afgenomen of is het aantal toepassingen en/of de intervallen beperkt. Om ook dit jaar lelies virusvrij te kunnen telen zal het schema anders ingevuld moeten worden. Batavia, een middel ontwikkeld door Bayer Crop Science, kan een belangrijke rol spelen in de bescherming van lelies tegen luizen en daarmee de verspreiding van virus.

Eigenschappen
Batavia heeft al enkele jaren een toelating in de bloembollenteelt. Het is een SC formulering en bevat de actieve stof spirotetramat (bekend van Movento). Een belangrijke eigenschap van deze actieve stof is dat deze tweezijdig systemisch werkt en zowel opwaarts als neerwaarts door het gewas wordt herverdeeld. Door dit unieke werkingsmechanisme worden ook luizen die zich diep in het gewas bevinden goed bestreden. 
 
Werkingsprincipe
Batavia verstoort de vetopbouw van luizen. Deze vetopbouw is noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van luizen. Batavia heeft hierdoor geen directe werking. Daarentegen is de werkingsduur bijzonder lang. Door Batavia te integreren in het virusschema worden de lelies optimaal beschermd tegen luizen, ook op plekken waar het raken in een dicht gewas een probleem kan zijn. 
 
Gewasveiligheid
Er gelden specifieke gewasveiligheidsaanbevelingen voor de toepassing van Batavia in tulpen. Om de gewasveiligheid van Batavia in lelies vast te stellen heeft Bayer CropScience de afgelopen drie jaar onderzoek uitgevoerd om eventuele risico’s in lelies uit te sluiten. Het resultaat is dat Batavia in de geteste hybriden: Oriental, OT, LA en longliflorum veilig toegepast kan worden. 

Klik hier voor meer informatie over Batavia

Publicatiedatum: