Zo doorstond glastuinbouw tropische zomerhitte

Het was gisteren tropisch warm in Nederland, of zeg maar gerust héél heet. Dat betekende vroeg starten, soms zelfs nog in het donker met koplampen op, hard doorwerken voordat het écht warm werd en daarna tijd voor een ijsje of airco. In onderstaand overzicht brengen we in beeld hoe telers de tropische hitte doorstonden.

De WOS kwam kijken bij auberginekwekerij Van Luijk in Wateringen. Daar werd dinsdag om 05.00 uur begonnen met werken. "Rond lunchtijd moet iedereen uit de kas zijn." 

Omroep Flevoland ging langs bij de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Daar in de kas komt je tropische planten en dieren tegen. Een laagje krijt, als het ware een parasol zo legt de omroep leken uit, helpt de temperatuur in de kas in toom houden. 

In Westdorpe in Zeeland wordt het vaak heel warm. Dit jaar nog had het dorp de primeur om al heel vroeg, in maart, een warme dag te noteren. Glastuinders in de regio profiteren ook van bovengemiddeld veel zonuren. Gisteren werd Westdorpe qua hoogste temperatuur afgetroefd door Maastricht, zo viel te lezen bij Omroep Zeeland

Telers deden er alles aan hun gewassen goed te houden en de temperatuur in de kas te controleren. Daar slaagden zij aardig in, getuige meerdere berichten op sociale media.

Algenteler Lgem vond een manier om de temperatuur in de kas met een algeninstallatie te drukken. 

De warmte van de afgelopen dagen komt komende winter mogelijk goed van pas. Rozenkwekerij Porta Nova legt uit hoe. 

Kassenbouwers moesten het nog zonder bescherming van een gecoate kas en zonder eventueel verdampend gewas doen. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven