Kruidenaer gastheer eerste Café GreenTechPort Brabant

ZLTO en Provincie Brabant zijn mede initiatiefnemers van GreenTechport Brabant. Op 11 juli vond het eerste Café GreenTechport Brabant plaats. Directeur Louise van der Heijden blikt bij ZLTO terug op het evenement in onderstaand verslag. 

Een zonovergoten Kruidenaer vormde afgelopen maandag het decor voor het eerste GreenTechPort Brabant-Café. Christ en Jacqueline Monden gunden zo’n dertig bezoekers, waarvan 90% ondernemers, een kijkje in hun prachtige basilicum ‘keuken’. Een belangrijk onderdeel van hun bedrijf in kruiden. Met een start in de kas en een afsluiting in de verpakkingsruimte kregen de aanwezigen een goed beeld van het werk van de telers.

Daarna namen de aanwezigen plaats in de loods waar GreenTechPort Brabant-voorzitter Kees van Rooij het publiek meenam in de gedachten achter GTPB en Louise van der Heijden het stokje overnam voor een verdere toelichting op de ambities en aanpak richting de toekomst.

Kracht
Zij benadrukten de potentie en kracht van de Brabantse tuinbouw om een belangrijke bijdrage te leveren aan de grote maatschappelijke opgaven op het gebied van voedsel, klimaat, water, biodiversiteit en energie. Daaruit volgen bijna vanzelfsprekend voor ondernemingen uit de sector om hun toonaangevende marktpositie uit te bouwen en hun maatschappelijke betekenis te vergroten. De sprekers vulden aan dat de complexe vraagstukken van ondernemingen het vertrekpunt zijn voor GreenTechPort Brabant. Vraagstukken waarvoor echt samengewerkt moet worden om te komen tot oplossingen die voor de ondernemers technisch haalbaar en rendabel zijn en tegelijkertijd ook ecologisch verantwoord en maatschappelijk geaccepteerd. GreenTechPort Brabant pakt daarbij de rol van katalysator om tot snellere en betere resultaten te komen. Men gaat geen overlegstructuren bouwen, belangen behartigen of projecten draaien.

De sprekers illustreerden de rol en aanpak aan de hand van het voorbeeld ‘geothermie Zuid-Nederland. Op initiatief van GreenTechPort Brabant hebben de provincies Noord-Brabant en Limburg, Glastuinbouw Nederland, ZLTO, LLTB, tuinbouw-gemeenten in Zuidoost-Nederland en ondernemers de handen ineen geslagen voor duurzame energie voor de tuinbouw in Zuid-Nederland. Met als tussentijds resultaat een gezamenlijk publiek-privaat optreden richting het ministerie van EZK op basis van een gedeelde visie op geothermie. En ‘vers van de pers’, vanmiddag is met EZK afgesproken om gezamenlijk op te trekken in het toepasbaar krijgen van geothermie voor de regio. Klik hier voor de presentatie van GreenTechPort Brabant.

Sociale innovatie
De context voor de toekomst werd vervolgens geschetst door Edwin Lambregts, manager programma’s ZLTO en Marcel van Haren, programmamanager FME Landbouw, Water & Voedsel.

Edwin schetste de uitdagingen die hij voor de tuinbouw ziet op het gebied van ruimte, vergrijzing & personeel, gezondheid & welzijn, digitalisering & robotisering en milieudruk & juridisering. Voor GreenTechPort Brabant ziet hij vooral een rol op het gebied van sociale innovatie. Kortweg, het organiseren van de samenwerking die nodig is om technologische en business model innovatie te realiseren. Klik hier voor de presentatie van Edwin Lambregts.

Technologie
Marcel nam de aanwezigen mee in de visie van FME Landbouw, Water & Voedsel op de rol van technologie in het toekomstige voedselsysteem. In de afgelopen 200 jaren heeft technologie het leven van de mensen verbeterd. Het is nu tijd om technologie in te zetten om optimaal samen te werken met de natuur. Daar moeten iedereen met elkaar de ontwerpprincipes voor definiëren. Marcel wil GreenTechPort Brabant benutten om de “reis naar technologie voor een toekomstbestendige tuinbouwsector” voort te zetten. Goed om te weten dat hij dat vanaf september doet vanuit zijn nieuwe functie binnen ZLTO, maar dat de reis ook vanuit FME samen wordt voortgezet. Klik hier voor de presentatie van Marcel van Haren.

Louise van der Heijden blikt met een goed gevoel terug op het eerste café. De variëteit aan deelnemers vanuit alle hoeken van Brabant en alle onderdelen van de tuinbouw leverden voor veel deelnemers interessante ontmoetingen op. Dat in combinatie met de rondleiding van Christ en Jacqueline maakte het eerste GreenTechPort Brabant-café tot een succes, zo kreeg de schrijfster van bovenstaand verslag dat al bij ZLTO verscheen terug van deelnemers. 

Bron: ZLTO 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven