Financiën binnen voor bouw fabriek voor lichtgewicht zonnepanelen

ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, verstrekt e​en lening van 4.4 m​​iljoen euro aan zonnepanelenfabrikant Solarge. Daarmee gaat de ontwikkelaar en producent in Weert een fabriek bouwen voor de ontwikkeling en productie van lichtgewicht zonnepanelen. De verwachting is dat de productielocatie in 2023 operationeel is. Eind 2023 moeten de eerste 100.000 panelen van de band zijn gerold, met een totale capaciteit van 45MW.

Lichtgewicht panelen
Solarge ontwikkelt en produceert lichtgewicht, composieten zonnepanelen voor projectontwikkelaars van grootschalige, dakgebonden zonne-energie installaties. Deze nieuwe generatie zonnepanelen bevat een aantal bijzondere eigenschappen. Door het lichte gewicht kunnen ze eenvoudig worden geplaatst op daken van bijvoorbeeld fabrieken, distributiecentra en stallen, in tegenstelling tot de meer klassieke panelen, waarbij het dak soms verzwaard moet worden. De panelen worden vanaf 2023  gefabriceerd uit bio-grondstoffen en de jaren daarna ook uit gerecycled plastics – zonder de toevoeging van de schadelijke chemische stof PFAS.

“Met de oplossing van Solarge - lichtgewicht, standaard zonnepanelen - kan het aantal zon-op-dak-installaties flink worden uitgebreid en op grotere schaal zonne-energie worden opgewekt", zegt Sonja van der Eijk, accountmanager financieringen bij ASN Bank. "Dat sluit naadloos aan bij de ambitie van ASN Bank om de energietransitie te versnellen. Wij hebben hoge verwachtingen van deze markt en dragen hier als financier graag aan bij.”

Jan Vesseur, CEO en medeoprichter van Solarge zegt: “Als producent van een lichtgewicht en duurzaam zonnepaneel kunnen wij een substantiële bijdrage leveren aan de energietransitie. Als Nederlands bedrijf zijn wij natuurlijk enorm trots op het feit dat ASN Bank met ons meedoet in de opschaling van onze productielocatie in Weert. Het laat wat ons betreft zien dat ASN Bank nadrukkelijk waar maakt wat ze uitstralen. Namelijk het verschil willen maken en bouwen aan een klimaatpositieve samenleving.”

Het project wordt (mede) uitgevoerd met subsidie van de Topsector Energie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Zonnepanelen in Nederland
De markt voor zonnepanelen in Nederland groeit snel. Met de mijlpaal van 1,5 miljoen installaties in de eerste helft van 2021 is Nederland een van de koplopers zonnepanelen in Europa. De komende jaren zal er naar verwachting meer focus komen te liggen op de duurzaamheid van de materialen zelf. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de carbon footprint per paneel en de mogelijkheid om de panelen aan het einde van de levensduur te recyclen.

 

Voor meer informatie: 
ASN Bank
Bezuidenhoutseweg 153
Postbus 93514
2509 AM  Den Haag
www.asnbank.nl/

Solarge
Postbus 6033
5600 HA Eindhoven
Nederland
www.solarge.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven