Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar betere lichtrecepten voor potplanten

Duurzaamheid wordt een sleutelbegrip in de glastuinbouw, omdat telers proberen het energieverbruik te verminderen en tegelijkertijd een betere opbrengst te behalen. Wageningen University & Research heeft de krachten gebundeld met de in Hongarije gevestigde belichtingsleverancier Food Autonomy om de beste lichtomstandigheden te bieden voor anthurium in pot onder kasomstandigheden.

De business unit Glastuinbouw Wageningen University & Research (WUR) concentreert zich op toegepast onderzoek voor de glastuinbouw en bestrijkt alle aspecten van de teelt (behalve veredeling). Wetenschappers van de businessunit testen en ontwikkelen gewasmodellen, lichtrecepten, sensoren, irrigatie en gewasbeschermingsstrategieën met een focus op duurzaamheid. Het belangrijkste doel is de inputs en emissies te verminderen en tegelijk de opbrengst en kwaliteit van de gewassen te verbeteren.

Duurzame teelttechnologieën voor gewassen
Met financiële steun van het ministerie van Landbouw introduceerde de WUR de 'Kas 2030: Duurzame teelt met toekomst'. Dit is een project om duurzame teelttechnologieën voor gewassen te demonstreren zonder emissies en zonder gebruik van fossiele energie.

Er zijn vier verschillende gewassen betrokken bij het initiatief: aardbei, gerbera, fresia en potanthurium. De kas, die geen gas gebruikt voor verwarming, is een volledig elektrische faciliteit met volledige LED-belichting. Er wordt een warmtepomp gebruikt om de kas te ontvochtigen, zodat de latente warmte wordt teruggewonnen.

De Kas2030 is het eerste bedrijf met volledige LED in hoge intensiteit voor potanthurium. De ervaring van de eerste twee winters leerde dat het gekozen LED-spectrum mogelijk niet het beste is voor dit gewas, omdat het de plantvorm beïnvloedt door bloemstengelverlenging te induceren. Ook rezen er vragen over de ideale daglengte in de winter. Daarom heeft onderzoeker Nieves Garcia Victoria onlangs een test uitgevoerd naar de ideale lichtspectra voor de teelt van potanthurium, een van de belangrijkste potplantgewassen in Nederland.


Foto: Nieves Garcia

Met behulp van LED-lampen, geleverd door Food Autonomy, was het doel van het experiment om een reeks verschillende spectra te testen om stengelverlenging bij de planten te verminderen. De lampen werden gebruikt om 6 verschillende lichtspectra te testen en zo tot de ideale lichtomstandigheden te komen.

De proef, die in maart (2021) begon, omvatte 2 kweekrondes van elk 8 weken. Met behulp van schaduwschermen simuleerden de wetenschappers winterse omstandigheden in de kas waarbij slechts een klein deel natuurlijk licht werd toegelaten. De verhouding was 20% natuurlijk licht en 80% van lampen om typische winterse omstandigheden te creëren, wat de meest kritische periode is voor het kweken met kunstlicht. In de eerste kweekronde werden lampen gedurende 12 uur gebruikt en in de tweede ronde gedurende 16 uur, aangezien de onderzoekers experimenteerden met de optimale duur van de daglengte.

Veranderen van het lichtspectrum
"Metingen tonen aan dat het veranderen van het lichtspectrum resulteerde in een verbetering van de vorm van de planten en we waren in staat om de mate waarin de stengels van de bloemen zich uitstrekken te verminderen," zei Nieves Garcia Victoria. De resultaten van het experiment bewezen dat de hypothese dat een ander spectrum kan bijdragen tot het verminderen van de stengelverlenging correct was.

De evaluatie van de tijdens het experiment verzamelde gegevens is in volle gang en testen op grotere schaal kunnen volgen, zei Nieves Garcia Victoria, eraan toevoegend dat ze graag dezelfde Food Autonomy lampen zou gebruiken in eventuele vervolgexperimenten. Het vermogen van Food Autonomy om op zeer korte termijn aangepaste spectra te creëren was een belangrijke factor bij de keuze voor hun product.

"Het vinden van het juiste lichtspectrum is van cruciaal belang voor kwekers. De overstap van HPS-lampen naar LED moet worden gemaakt en telers moeten nauwkeurig zijn wanneer ze beslissen welk spectrum en welke lichtintensiteit ze gebruiken. LED is ontegenzeggelijk een duurzamere oplossing omdat het energieverbruik daalt, maar de keuze van het beste lichtspectrum (de te gebruiken kleuren) zijn stuk voor stuk zeer belangrijke aspecten die een impact hebben op het gewas. Er is zeker behoefte aan meer onderzoek op dit gebied," aldus Nieves Garcia Victoria.

Voor meer informatie:
Food Autonomy
www.foodautonomy.org 
info@foodautonomy.org 

 

Publicatiedatum: