Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rens gaat naar jongerendag: "Nieuwste technologieën verwacht ik weer"

Rens van de Schoot gaat vanuit boomkwekerijregio Midden-Brabant naar de jongerendag in Zundert die op 26 augustus gehouden wordt. Maar eerst neemt hij het ervan, want hij is geslaagd voor zijn boomteeltopleiding, vertelt hij tegen LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. 

Rens (21) is geslaagd voor de Brabantse boomteeltopleiding van Yuverta die intern bij Van den Berk Boomkwekerijen is gegeven. Rens’ ouderlijk bedrijf is Kwekerij van de Schoot in Oirschot waar rotsplanten worden gekweekt. Van april tot november is hij thuis in dienst. Van november tot april werkt hij bij Boomkwekerij Maarten van Overbeek, ook in Oirschot.

Naast op een bezoek aan Zwarte Cross gaat hij ook in op het werken op de tuin. 

Thuis rotsplanten, Maarten van Overbeek laanbomen. Een wereld van verschil?
"Ja, zeg dat wel, maar de bedrijven hebben ook veel dingen gemeen. Ze produceren allebei plantmateriaal dat bijvoorbeeld door dezelfde keuringsinstantie wordt gekeurd. De teelt bij Maarten duurt drie jaar. Bij ons thuis is een snellere omloop; een paar soorten kunnen we vanaf stek binnen drie maanden leverbaar hebben in P8,5. Waarom deze ronde pot? Sempervivum in rozetvorm vinden we mooier in rond dan in vierkant.”

Welke werkzaamheden doe je op de bedrijven?
"Toen ik 12 was begon ik op zaterdag thuis mee te werken. Nu stuur ik scholieren aan, en ik regel de bemesting en het spuiten. Via school heb ik spuitlicentie 1 behaald. Thuis passen we eigenlijk nauwelijks gewasbescherming toe. Net als bij Maarten, daar wordt vooral geschoffeld, nauwelijks gespoten. Ik doe daar vooral kantoorwerk; ik ondersteun Maarten met de in- en verkoop en orderverwerking. In de wintermaanden werk ik er ook ’s avonds, dan maken we in de loods vers geleide leibomen.”

Uiteindelijk thuis bedrijfsopvolger?
"Dat is altijd al de bedoeling geweest, maar ik denk er wel over na hoe we nog makkelijker kunnen werken op de locatie waar we nu zitten. Voor de toekomst bekijken we nog verschillende opties. Ons pap is 55 en heeft nog wel wat jaren te gaan. De combinatie met het werk bij Maarten houden we nog wel vijf jaar vol, dat hebben we afgesproken.”

Aanmelden voor de jongerendag van 26 augustus kan hier. 

Bron: LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. 

Publicatiedatum: