advies over optimaal ontwerp lichtinstallatie

"Kijk bij installatie verder dan één LED-armatuur"

Nu wereldwijd steeds meer telers LED-belichting toepassen in hun kas, worden ze door projectmanagers en LED-experts aangeraden om alle feiten over een armatuur te verzamelen voordat ze op de korte termijn een beslissing nemen over de prijs die hen op de lange termijn juist meer zou kunnen kosten. Als de elektrotechnisch installateur een lichtontwerp maakt op basis van één specifiek LED-armatuur, kan er namelijk een probleem ontstaan, zo waarschuwt Signify. Wanneer de teler vervolgens een andere LED-armatuur koopt, kan het nodig zijn om een nieuw ontwerp te maken om verenigbaarheid tussen het ontwerp van de faciliteit en de geselecteerde LED's te garanderen.

"Telers kunnen dan uiteindelijk meer betalen voor de totale projectkosten omdat de specificaties van het product dat voor de installatie is aangeschaft, afwijken van het product waarvoor het project was ontworpen. Misschien hebben ze de lagere prijs van een armatuur gezien en zijn ze daarmee verdergegaan," zegt Mark Pedersen, President/CEO van Climatrol Solutions, British Columbia, Canada. "Wij willen dat alles naadloos verloopt en het is bij een licht armatuur heel belangrijk dat we over alle informatie beschikken, net als bij elk ander onderdeel dat voor hun faciliteit wordt aangeschaft. We moeten er zeker van zijn dat het voor hun kas gaat werken en geen problemen zal veroorzaken voor hun elektrische systeem of waterkrachtcentrale."

Volledige armatuur-specificaties zijn cruciaal
Een belangrijke eerste stap in het ontwerp, of herontwerp, van een nieuwe installatie is ervoor te zorgen dat de elektrotechnisch installateur beschikt over de volledige specificaties en application guide van het armatuur. Deze informatie zal hem in staat stellen om een correct ontwerp te maken van het systeem. Fabrikanten van LED-belichting moeten gepubliceerde specificaties beschikbaar stellen die het bereik van de bedrijfsspanning, ingangsstroom bij de nominale netspanning, het nominale ingangsvermogen, de vermogensfactor, de totale harmonische vervorming, de bedrijfsfrequentie en de inschakelstroom bij het opstarten bevatten. Telers gaan er vaak vanuit dat technici wattage en andere technische factoren kunnen beoordelen op basis van de naam van de armatuur of op zicht, wat niet het geval is, stelt Signify. Of misschien begrijpt een teler het belang van minder bekende technische specificaties voor het elektrische ontwerp niet.

Wanneer deze details vanaf de start van het project bekend zijn, kunnen ingenieurs naast de andere componenten, de juiste kabels, panelen, hoogspanning voedingslijnen, en transformatoren specificeren. Zonder de exacte specificaties kunnen kleine afwijkingen van het oorspronkelijke plan leiden tot hoge kosten en grote vertragingen tijdens de installatie. 

"Alleen al het verschil tussen 800 of 805 watt heeft een groot effect op alles, en hoe meer armaturen je in je installatie hebt, hoe meer het van invloed is op het ontwerp, inclusief hoeveel circuits er nodig zijn of hoe ver de armatuur van het paneel is verwijderd," zegt Pedersen. "Wat ik hier echt waardeer zijn bedrijven zoals Signify, met hun Philips LED belichting, die de engineers en het team hebben om in het ontwerp te bepalen waar die functies komen.” Hoewel een verschil van 5 watt misschien niet veel lijkt, kan dit "kleine" wattageverschil een aanzienlijke afwijking en grote complicaties veroorzaken in een installatie van 1.000, 10.000 of 25.000 armaturen.

Zorg ervoor dat u de stroompieken kent
“Het is belangrijk om rekening te houden met de inschakelstroom", zegt Evann Seney, Master Electrician bij Honey Electric, Ontario, Canada. Kort gezegd informeert de waarde van de inschakelstroom de elektricien over de stroompieken die door de armaturen worden gevraagd bij het inschakelen. De inschakelstroom heeft gevolgen voor het opnieuw inschakelen van de armaturen, in geval van stroomuitval en voor het aantal armaturen dat tegelijkertijd kan worden ingeschakeld.

Een armatuur met een zeer hoge inschakelstroom kan grote problemen veroorzaken in een belichtingssysteem, vooral als de circuits, kabels en transformatoren niet zijn gebouwd om die belasting aan te kunnen. Een kasinstallatie kan 150 tot 200 belichtingspanelen hebben, die allemaal moeten worden aangepast - tegen aanzienlijke kosten - als de inschakelstroom hoger is dan gespecificeerd.

Bepaalde drivers voor LED-armaturen zullen de inschakelstroom van de armatuur bij het opstarten actief beheren. In deze gevallen is de inschakelstroom te verwaarlozen. "Al onze producten zijn ontworpen met onze eigen drivers", zegt Chris Strom, Application Engineer voor Signify North America, fabrikant van Phillips LED-producten. "Een van de belangrijkste dingen die we in de drivers hebben ingebouwd, is een lage inschakelstroom. Veel kant-en-klare drivers en zelfs geavanceerde drivers hebben een hoge inschakelstroom, en dat beïnvloedt de belasting van het systeem."

Het is belangrijk om rekening te houden met het effect dat het inschakelprofiel zal hebben op de systeembeveiliging (zoals stroomonderbrekers en zekeringen). Een circuit met de juiste afmetingen voor een armatuur met een verwaarloosbare of nominale belasting kan bij het opstarten doorslaan als het niet op een hogere inschakelstroom is berekend.

De verkeerde inschakelstroom tussen armatuur en paneel betekent ook dat de besturing individuele panelen uitschakelt bij iedere stroomstoring of wanneer de stroom uitvalt in het hele elektriciteitsnet. En dat zorgt er weer voor dat zekeringen doorslaan. Er kunnen meer problemen ontstaan als de stroom hersteld is en alle armaturen tegelijk weer aan gaan.

Seney zegt: "Als de verlichting wordt uitgeschakeld in geval van een stroomstoring, zou een timer in ieder paneel het spreiden zodat je, wanneer de stroom weer aangaat, één paneel per keer zou inschakelen." Bovendien, als de inschakelstroom op een armatuur aanzienlijk hoger is dan verwacht, kan het zijn dat de installateur tot vier timers moet installeren om dat belichtingspaneel vervolgens in vier secties in te schakelen, in plaats van één. "De elektricien moet dit van tevoren weten, zodat dit niet pas gebeurt nadat je alles hebt geïnstalleerd," zegt hij. "Dat is een enorme kostenpost."

Geef niet onnodig geld uit aan je transformator
Zo kunnen ontbrekende of onjuiste informatie of specificaties over armaturen ook leiden tot onnodige kosten voor transformatoren. Als een ingenieur bijvoorbeeld rekening houdt met een armatuur die 848 Watt trekt, en de teler kiest voor een armatuur die 840 Watt trekt, dan zou de installateur een transformator meer kunnen installeren dan ze nodig hebben, of een transformator met een hogere spanning dan nodig is.

"Dit kan betekenen dat je je transformator hebt ontworpen voor 80% belasting en dat hij slechts 70% belasting heeft," legt Seney uit. "Dus, als je naar de hele faciliteit kijkt, had je één 2,5 MVA transformator kunnen besparen in plaats van een 2,75 MVA transformator. Het verschil van een 2,5 MVA transformator naar een 2,75 MVA transformator is ongeveer $20.000 Canadese dollars."

De kosten worden op hun beurt vermenigvuldigd met begeleidende kosten zoals kabels, betonnen fundering, en elektrische panelen. "De installatie is duurder. Het is een zwaardere kabel; het voegt meer gewicht toe, wat betekent dat je meer steunen in de structuur nodig hebt om het gewicht van de belasting op de bovenbouw te dragen," zegt Pedersen.

Beide experts benadrukken dat het van cruciaal belang is om de juiste specificaties te krijgen voor de inschakelstroom en andere belangrijke technische factoren, anders loopt het project het risico op ongeplande kosten. "Het is een domino-effect omdat al het andere nu groter moet zijn. Aan het einde van de dag is het allemaal vergeefs, gezien niemand de extra kosten wil om terug te gaan en nieuwe armaturen toe te voegen” zegt Seney. "Dit zijn kosten die het gevolg zijn van het feit dat men niet over de juiste gegevens beschikt."

Voor meer informatie:
Signify
www.philips.com/horti 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven