Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
maak aanspraak op compensatie

Greenport-bedrijven bovengemiddeld hard getroffen door Brexit

De Brexit heeft veel Nederlandse ondernemingen hard geraakt. Ze raakten omzet kwijt, of hebben last van handelsbelemmeringen, zoals extra douanecontroles. Greenport-bedrijven worden bovengemiddeld geraakt. Deze bedrijven kunnen aanspraak maken op de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Programmamanager Marijn Leijten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): "Schroom niet jezelf aan te melden voor de BAR."

RVO onderzocht welke sectoren het hardst worden getroffen. “Op 1 staan de akkerbouw en de tuinbouw, op 2 de voedingsmiddelenindustrie, en op 3 producenten elektrische apparatuur en machines. Ofwel: de Brexit heeft grote gevolgen op bedrijven in de Greenport. Die gevolgen hebben niet zozeer betrekking op de omzet: die gaat nog goed. Maar bedrijven hebben wel te maken met bijvoorbeeld extra douanecontroles en extra certificaten.”

De Brexit Adjustment Reserve (BAR) is een Europese steunregeling voor ondernemers die zakelijk zijn benadeeld door Brexit. Hiervoor is 32 miljoen euro beschikbaar. RVO voert de BAR-regeling uit namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarbij zet RVO ook de netwerken en expertise in van partners binnen Trade & Innovate NL, de branche- en sectororganisaties en Nederlandse posten in het buitenland.

"De regeling is er niet voor niets"
De regeling is dus van toepassing op Greenport-bedrijven die op een of andere manier hinder ondervinden – nu of in de toekomst – van de Brexit. Leijten: “Veel ondernemers in de tuinbouw denken: dit geldt niet voor mij. Of ze zijn Brexit inmiddels al vergeten, want ze zijn nu bezig met een andere crisis. Dat snap ik. Maar de BAR is er niet voor niets. Die is er ook voor bedrijven die ineens voor de douane ‘door een hoepel’ moeten springen.”

Leijten: “We vinden het belangrijk dat de dienstverlening die we aanbieden relevant is en impact heeft. We gaan dus in gesprek met deelnemers om vast te stellen wat zij nodig hebben. Op basis daarvan ontwikkelen wij gepaste ondersteuning. Zitten ondernemers in een oriëntatiefase? Dan willen ze mogelijk advies over hun handelsstrategie voor een bepaald land of gebied. Zijn ze al een stap verder, dan is een beursdeelname of handelsmissie misschien wat zij nodig hebben. Er kan heel veel, maar helaas loopt het programma maar tot eind 2023. Om zoveel mogelijk te kunnen doen voor ondernemers, is het dus belangrijk dat ze zich snel aanmelden.”

Aanmelden
Ondernemers kunnen toegang krijgen tot het programma als ze kunnen aantonen dat ze al voor 31 januari 2020 zaken deden met het Verenigd Koninkrijk. RVO vraagt om met enkele documenten uit de administratie te onderbouwen dat de onderneming zakelijk bent geraakt door Brexit. Aanmelden kan online op www.rvo.nl/eu-handelsprogramma.

Naar verwachting kunnen ondernemers zich vanaf 1 september 2022 ook aanmelden voor andere onderdelen van de BAR-bedrijfslevenregeling. Leijten raadt hen aan om niets te missen: “Meldt u zich aan voor het EU-Handelsprogramma, dan krijgt u vanzelf het laatste nieuws over de twee compensatieregelingen die eraan komen. Deze bieden een tegemoetkoming in Brexit-gerelateerde kosten die u heeft gemaakt of nog gaat maken. Voor deze regelingen is samen 218 miljoen euro beschikbaar en er komt een aparte aanmeldprocedure.”


Meer informatie over de Brexit Adjustment Reserve is te vinden op www.rvo.nl/bar. Of bel of mail met RVO Klantcontact Internationaal: 088 042 42 42 (keuze 3-3) of e-mail: klantcontact@rvo.nl.

Publicatiedatum: