Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Daling gasprijs na enorme piek vanochtend niet doorgezet

De voorzichtige daling van de gasprijs sinds vrijdag na een gigantische prijspiek is gisteren doorgezet, maar lijkt vanochtend een halt toegeroepen. De TTF-gasprijs lag rond 11.00 uur weer elke euro's per megawattuur hoger dan gisteren. In deze korte crisisupdate een nieuwe gasgrafriek en een rapport van het Internationaal Energie Agentschap. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 11 juli op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform dat ook Europees van belang is. Klik hier voor de actuele prijzen. 

Voorlopig is het nog even afwachten wat de gasprijzen verderop deze week doen. Al tijden is de gasprijs vrij wispelturig. Een echte daling van de gasprijs wordt sowieso niet verwacht, nu de komende dagen de Russische aanvoer via Nord Stream 1 stilligt als gevolg van onderhoud. 

Mede door angst en onzekerheid gedreven liggen de gasprijzen in Europa (veel) hoger dan elders. De hoge prijzen in Europa maken het aantrekkelijk voor leveranciers van LNG, vloeibaar gas, om hun boten deze kant op te sturen. 

Dat concludeert ook het Internationaal Energie Agentschap in haar vooruitblik op het derde kwartaal van 2022. Europa is een 'premium markt voor LNG geworden', schrijft men. Europa kaapt het vloeibaar gas als het ware weg voor andere markten waar er minder voor het gas betaald wordt. Het IEA verwacht dat de LNG-behoeften van Europa naar verwachting in 2022 groter zijn dan de uitbreidingen van de leveringscapaciteit. Het resultaat is krapte. Tot 2025 zal Europa meer dan 60% van de nettogroei van de wereldwijde LNG-handel vertegenwoordigen. 

Lees hier het hele IEA-rapport.