Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs daalt voor het eerst in tijden (iets)

Vrijdag is de gasprijs voor het eerst in bijna een maand iets gedaald. Vanochtend rond 11.00 uur lag de gasprijs nog weer iets lager. Nog altijd is echter een gasprijs van 170 euro per megawattuur enorm hoog. De zorgen die er zijn over vooral komende winter zijn er niet mee weggenomen. Dat blijkt onder meer uit een reeks berichten die we in deze nieuwe crisisupdate op een rijtje zetten.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 8 juli op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Klik hier voor de actuele prijzen.  

Vanaf vandaag is Nord Stream 1 in onderhoud. De planning is dat de gaspijpleiding vanuit Rusland tien dagen in onderhoud is. In Europa twijfelt men daarna. Vooral Duitsland roert zich*. De oosterburen vrezen dat Rusland een politiek spel speelt, schrijft de NOS, en dat na het onderhoud alsnog de aanvoer niet opstart. De aanvoer is de afgelopen tijd al teruggeschroefd tot 40%. Zonder herstel van aanvoer is het bereiken van de vulgraad voor de Europese gasopslagen moeilijk. Analysebureau Wood Mackenzie heeft becijferd dat bij het volledig stilvallen van Nord Stream een Europese vulgraad van slechts 54% bereikt wordt op 1 november, scheef AgroEnergy in haar weekupdate vorige week nog.

*zorgelijk nieuws was er ook over het Duitse energiebedrijf Uniper. Uniper heeft staatssteun aangevraagd bij de Duitse overheid, meldde onder meer de NOS vrijdag. Mocht het bedrijf omvallen, dan stort volgens specialisten de energiemarkt in, schrijft het NRC. Op LinkedIn wordt gewezen op mogelijke gevaren voor glastuinders die op een warmtenet aangesloten zijn. Telers in glasgebieden boven Rotterdam krijgen restwarmte vanuit een Uniper-centrale. 

Telers in Made maken zich zorgen over hele dure restwarmte van een energiecentrale in de buurt. VDH Plant twittert erover.

Terug naar de pijpleiding. Zelfs als Nord Stream 1 terugkomt op het huidige niveau van 40 procent is er in Duitsland een reële kans op een tekort in de winter, schrijft de NOS, verwijzend naar verschillende scenario's van de Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur (Bnetza). Sterker nog, vervolgt de NOS, als Duitsland niet stopt met het doorvoeren van gas naar andere landen, dan zijn de gasopslagen voor het einde van de winter leeg, is af te leiden uit de zeven scenario's die Bnetza eind juni publiceerde. Officieel zou Duitsland niet met het doorvoeren van gas mogen stoppen volgens Europese regels. Lees hier meer bij de NOS.

De VRT komt met een vergelijkbaar bericht als de NOS. België is voor 4% afhankelijk van Russisch gas, en is daarmee bijvoorbeeld veel minder afhankelijk dan Duitsland. Toch werkt de federale regering er aan 'een verfijning afschakelplan', zo deelt de VRT

Ook Europa komt binnenkort met een noodplan voor gasbevoorrading. Europese wetgeving om gas bij schaarste eerlijk te verdelen schijnt er niet te zijn, zo meldt Nieuwsuur. Er ligt alleen een verordening, maar dat is geen keiharde wet. Juridische experts maken zich hierover ernstige zorgen. Lees hier meer. 

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die klimaat- energieminister Jetten aanspoort actie te ondernemen op het wegvallen van SDE voor duurzame warmte in kassen. Jesse Schevel twittert erover. De motie is ingediend door Silvio Eerkens (VVD) en Pieter Grinwis (CU). 

Vanaf 8 juli 2022 deelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat iedere week een update over de stand van zaken van het gasverbruik en -opslagen in Nederland. In dit korte overzicht staat de wekelijkse voortgang van het vullen van de gasopslagen, het totale gasverbruik in Nederland, de aanvoer van gas naar Europa en de Europese gasprijs gedurende de afgelopen week. Het ministerie kondigde de updates afgelopen vrijdag aan.

Bekijk de pagina met cijfers over onder meer vulling van de gasopslagen in Nederland hier

Change.Inc komt met een bericht over een zandbatterij die energie maandenlang kan opslaan. Lees het bericht over een Finse uitvinding hier.