Nieuwe inzichten in onkruidbeheersing dahliateelt n.a.v. proeven in Voorhout

Het krimpende pakket gewasbeschermingsmiddelen, het breder inzetten hiervan en het zoeken naar alternatieven is in de teelt van dahlia’s een hot item. De afgelopen jaren heeft Agrifirm-GMN hier onderzoek naar gedaan en dit zet zich ook dit jaar voort. 
 
In samenwerking met de KAVB-productgroep Dahlia en het Expertisecentrum Bloembollenteelt heeft Agrifirm-GMN proeven in Voorhout gedaan op het gebied van onkruidbestrijding in dahlia's. Met een groep telers werden de proeven afgelopen woensdag doorgenomen.

Belang van onderzoek
Onderzoek naar de juiste onkruidbeheersing in de dahliateelt is noodzakelijk. De onkruiden schieten in een korte periode als paddenstoelen uit de grond en de verschraling binnen het middelenpakket maakt het voor telers nog lastiger dit tegen te gaan.

Op het proefveld in Voorhout zijn in totaal twaalf objecten aangelegd in vier herhalingen. Bij de proeven is gebruik gemaakt van diverse cultivars die als gevoelig bekend staan voor onkruidbestrijdings-middelen. Een aantal combinaties lijken perspectief te bieden.

Objecten die in 2021 goed scoorden op aantal stuks en gewicht, laten ook dit jaar een positief beeld zien als het gaat om de onkruidbeheersing. De toepassing van Goltix Queen, dat in dit onderzoek het onkruid goed bestreed, gaf geen schade aan het gewas.

In de proeven is ook gebruik gemaakt van enkele experimentele middelen. Onbekende, maar ook bekende. Met één van de geteste middelen wordt al vier jaar onderzoek gedaan en ook dit seizoen laat dit middel goede resultaten zien. Dit middel ligt ook al in de aanvraag voor een toelating in de Dahlia. Hopelijk kunnen we u dit jaar hierover nog informeren.

Geslaagde dag
Op het proefveldbezoek kwamen zo’n 15 geïnteresseerde telers af. Een leuke groep die aandachtig luisterden naar de onderzoeksopzetten en de nieuwste inzichten in de dahliateelt. 

Voor meer informatie:
Agrifirm GMN
Tel: 088 4747 000
info@gmnbv.nl
www.agrifirmgmn.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven