Annushka, student bij Kolster, aan het woord over Jongerendag in Zundert

Annushka (24) volgt de BBL-boomteeltopleiding van Yuverta in Boskoop en werkt hiervoor bij Kolster, snijheesterbedrijf in Boskoop. Haar roots liggen niet in onze sector en ook niet in Nederland, want ze komt uit Mosselbaai in Zuid-Afrika.

Hoe kom je in Boskoop terecht?
„Een schoolvriendin maakte een rondreis en maakte me enthousiast voor Nederland – hier heb ik ook familie wonen. Ik woon nu drie jaar met mijn partner in Gouda. Ik begon eerst als au pair in Nederland. Daarna ging ik in de horeca werken, maar door corona raakte ik die baan kwijt. M’n schoonvader wees me op de BBL-studie in Boskoop. Werken en studeren tegelijk: dat zou ook goed zijn voor de inburgering.”

Wat wist je van de boomkwekerij?
„Niets. Planten en respect voor de natuur is me wel bijgebracht in Zuid-Afrika. Mijn vader heeft bieten, aardappelen, bonen en koeien. En mijn oma kweekt fruitbomen en medicinale planten – allemaal als hobby.”

Wat doe je bij Kolster?
„Ik werk hier in de veredelingskas, in de genenbank van allemaal nieuwe soorten. Ik heb al kruisingen gedaan binnen Hydrangea en Phlox. Het leuke is dat Kolster nog meer verschillende planten veredelt, ook bijvoorbeeld Salvia.”

Hoe loopt je studie?
„Heel goed, mijn tweede jaar is nu klaar, derde jaar te gaan. Peet Stolwijk is een geweldige docent, hij heeft zoveel kennis en motiveert ons met zoveel energie. Daar word ik blij van. Peet laat ons ook zien wat er speelt op bedrijven in Boskoop. En deze week bezoeken we de Floriade. Daar zijn we al geweest, we hebben meegeholpen aan de Boskoopse inzending.”

En de jongerendag in Zundert?
„Jazeker, ik heb me al aangemeld. Ik hoop dat we weer met Peet en de klas er samen naar toe gaan. Net als vorig jaar; het was indrukwekkend bij De Buurte. Nog even kijken hoe we dat dit jaar regelen, want onze lesdag is woensdag. De jongerendag is op vrijdag.”

Wat zou je graag willen zien?
„Meer aandacht voor biologische bestrijding. Ik denk dat chemie nog minder kan, biologisch nog meer. Werken met de natuur biedt zoveel mogelijkheden. Hier bij Kolster werken we bijvoorbeeld met roofmijten tegen trips. De natuur zorgt voor zichzelf, dat is toch mooi?”

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven