Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Hoogste gasprijs in vier maanden, daling nog niet verwacht

Vanochtend is er (heel even) een eind gekomen aan de al sinds medio juni aanhoudende stijging van de gasprijs gekomen. Rond half elf lag de TTF-prijs een goede tien euro per megawattuur lager dan waarop de prijs gisteren afsloot, maar daarna steeg de prijs alweer.

Een daling van de prijs wordt nog niet verwacht. Experts wijzen enerzijds op een 'stabiel gasaanbod', maar ook op allerlei factoren die de prijs momenteel stuwen, zo valt te lezen in meerdere berichten die we in deze nieuwe crisisupdate op een rijtje zetten.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 5 juli op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Voor heel 2022 lag de gasprijs vanochtend lager dan gisteren, een daling van ongeveer 10 euro per megawattuur tot +-155 euro per megawattuur was rond 10.30 het geval. Klik hier voor de actuele prijzen.  

De gasprijs in Europa is naar het hoogste peil in vier maanden gestegen. Dit komt vooral door de vrees voor nog minder Russisch gas én een staking bij de Noorse gasvelden, schrijft BNR. Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN Amro, komt er aan het woord. "Als we nu in de zomer dit soort gasprijzen zien, dan geeft dat wel aan hoe groot de paniek op de markt is."

De econoom zegt dat het 'niet uit te sluiten is' als de gasprijzen in de winter nog hoger zullen worden. Voorlopig acht hij de kans 'redelijk klein' dat de prijs zal dalen. Lees hier het hele bericht van BNR.  

Bij energiehandelsplatform Powerhouse verscheen weer een nieuwe weekanalyse. Ook daar constateert men flink gestegen gasprijzen. Angst voor wat gaat komen is de oorzaak, bijvoorbeeld afsluiting van gaspijpleiding Nord Stream 1 vanaf 11 juli voor onderhoud. Er is gerede twijfel of Rusland daarna het onderhoud verderop in juli de aanvoer weer herstelt.

Verder staken dreigt een staking van gasmedewerkers in Noorwegen, verkeert energiereus Uniper in Duitsland in zwaar weer en blijft een LNG-installatie in de VS langer uit de roulatie. De elektriciteitsprijs is bijgevolg ook hoog. Aangekondigd warm weer, waardoor de airco's hard moeten werken, doen vermoeden dat in een krappe markt ook hier de hoge prijzen aanhouden. Lees hier de hele analyse. 

Voor komende winter moeten de gasvoorraden gevuld worden. Minister Jetten van Economische Zaken en Klimaat heeft hierover gisteren nieuws naar buiten gebracht. Acht partijen hebben zich gemeld om de gasopslag Bergermeer te gaan vullen. 

De Rabobank constateert na onderzoek dat terugdringing van de CO2-emissies in glastuinbouw een 'forse uitdaging' is. Eén van de conclusies die de bank trekt is dat er forse regionale verschillen zijn in de mogelijkheden voor het terugdringen van de CO2-emissies in de glastuinbouw. In gebieden met een sterk geconcentreerde glastuinbouw (zoals Zuid-Holland) is dit eenvoudiger te realiseren dan in gebieden met veel verspreide kleine clusters of solitair glas. Dit kan leiden tot veranderingen in de concurrentiepositie van bedrijven en daarmee de financierbaarheid in de diverse tuinbouwgebieden. Lees hier meer over de studie. 

Yara en Dow verschenen op een vervuilerslijst van Milieudefensie. Bij Omroep Zeeland toont Yara zich er niet van onder de indruk. Volgens het bedrijf brengt het rapport geen nieuwe inzichten. Ook Dow reageert bij de omroep kort. Lees hier het bericht met beide reacties. 

Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft een rapport uitgebracht waarin men in kaart wil brengen waarom het verminderen van uitstoot in onder meer de landbouwsector moeilijk is en welke maatregelen getroffen kunnen worden om de uitstoot zoveel mogelijk te verminderen. Ook probeert men om om aan de hand van scenario’s te inventariseren in welke mate de maatregelen leiden tot een minder grote noodzaak tot het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer. Lees hier meer over de studie.