Topline Gerbera Kwekerij met 4 hectare over op full LED

Signify helpt Topline Gerbera komend najaar de overstap te maken naar full LED-belichting. Daarmee kan het bedrijf in Tuil het energieverbruik drastisch terugschroeven én een zwaardere kwaliteit gerbera’s produceren. De gekozen Philips GreenPower toplighting force geeft voor Topline Gerbera 55% meer licht dan de huidige SON-T-lampen. In combinatie met het GrowWise Control System is het mogelijk de lampen naar behoefte te dimmen. Daarmee kan het bedrijf beter sturen op energieverbruik en productiesnelheid.


Rino en Jan Mans

Nu de energieprijzen blijven stijgen, was de kosten-batenanalyse bij Topline Gerbera snel gemaakt. Investeren in LED-belichting was nog nooit zo aantrekkelijk. “Eerder waren we er als bedrijf nog niet klaar voor”, vertelt Rino Mans, mede-eigenaar van Topline Gerbera. “Ook niet toen we in 2018 een volledige nieuwbouwkas realiseerden. Er was naar ons idee nog te weinig praktijkervaring met LED in de gerberateelt.” Maar de ontwikkelingen zijn afgelopen jaren hard gegaan. Er is veel kennis en ervaring opgedaan, zowel met proeven als in de praktijk.

Fors terug in energieverbruik
De huidige energiemarkt trok Topline Gerbera over de streep. “Wij hebben een bepaalde gaspositie vastliggen voor de komende twee winters, maar niet genoeg om alle SON-T-lampen aan te zetten”, vertelt Mans. “Dat betekent dat je gas moet bijkopen, maar dat is met het huidige prijsniveau niet terug te verdienen. Dan kun je ervoor kiezen om de helft van de belichting uit te zetten, maar daarmee zou de kwaliteit teruglopen en dat willen we niet richting onze afnemers.” Mans vond in LED de oplossing. “Daarmee ga je in één keer een heel stuk terug in je energieverbruik”.

Topline Gerbera besloot te investeren in Philips GreenPower toplighting force, een LED-groeilamp voor gerbera’s en andere lichtminnende gewassen. Bovendien kunnen daarmee de SON-T-lampen één-op-één worden vervangen. “We gaan hiermee flink meer licht in de kas brengen, wat naar verwachting een zwaardere kwaliteit bloemen oplevert”, vertelt Mans. “Het lichtniveau zal omhoog gaan van 135 naar 205 µmol per vierkante meter. Althans, als de lampen 100% aan staan. Wij hebben namelijk ook gekozen voor het GrowWise Control System, zodat we de LED-lampen naar een gewenst percentage kunnen dimmen om daarmee nog eens extra energie te kunnen besparen.”

Sturen op productiesnelheid en energieverbruik
Een andere aanleiding voor de overstap op dit moment is de EHG-subsidieregeling waar Topline Gerbera gebruik van maakt. Deze stelt als voorwaarde dat het bedrijf qua vermogen maximaal 60 watt per vierkante meter in LED-belichting gebruikt. Het GrowWise Control System stelt de gerberatelers in staat om de productiesnelheid te sturen en de belichting af te stemmen op hun twee wkk-installaties. Daarbij kunnen ze ook stroom terugleveren aan het net. “Als de energieprijzen het toelaten, kunnen we de lampen weer 100% aanzetten.”

Met 3,9 hectare kassen laat Topline Gerbera komende september een grote hoeveelheid LED-lampen installeren. Installatiepartner Stolze zal de huidige SON-T-lampen vervangen en de benodigde dimcomponenten inbouwen. “Stolze was in 2018 al betrokken bij onze nieuwbouw”, vertelt Mans. “Samen met Priva gaan zij ervoor zorgen dat de LED-belichting straks kan worden aangestuurd met onze bestaande klimaatcomputer.” Mans heeft alle vertrouwen in de goede samenwerking en Signify als leverancier. “Signify is een degelijke partij die haar verantwoordelijkheid neemt.”

Voor goede kostprijs gerbera’s telen
De terugverdientijd van de hele installatie zal afhankelijk zijn van de ontwikkelingen op de energiemarkt. “Maar komende twee winters hoeven we in ieder geval geen gas bij te kopen”, vertelt Mans tevreden. “Dat maakt deze investering al snel rendabel. Komende twee jaar kunnen wij voor een goede kostprijs gerbera’s telen. Bovendien maken we ons bedrijf klaar voor de toekomst. Ik verwacht dat over een aantal jaar SON-T helemaal uit beeld is. We zullen het richting de toekomst met minder energie moeten doen.”

Voor meer informatie:

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven