Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Combinatie data gewicht en licht geeft teler inzicht in groei

Tholen – Voor de eerste keer presenteerde Wireless Value haar draadloze sensoren op de GreenTech in Amsterdam. Voor corona was Bas Visser ook al te vinden op beurzen waar hij zijn producten tentoonstelde. Toch is er wel degelijk het nodige veranderd.

Bas is tegenwoordig bijvoorbeeld aandeelhouder en directeur, samen met technische man van het eerste uur, Feike Oenema. De afgelopen twee jaar heeft men in Emmen, waar Wireless Value is gevestigd, zeker niet stilgezeten. Naast een ‘enorme’ technische upgrade van de draadloze sensoren is er ook een compleet nieuw dataplatform met onder meer een ‘eenvoudig te gebruiken groeimodel’ voor de teler ontwikkeld.


Bas Visser en Remy Croese van Wireless Value op GreenTech Amsterdam 2022

Groeimodel
“De data uit de gewichtsmetingen die wij doen met onze draadloze plantwegers kun je combineren met licht, uitgedrukt in joules. Op ons platform brengen wij die beide soorten data samen, waarmee een groeimodel ontstaat”, zegt Bas. Dat was nadrukkelijk een wens van telers. “Om onze techniek en dataplatform verder te verfijnen, zijn we met telers gaan praten. Een belangrijk punt in hun feedback was dat zij op ons platform qua weegdata graag een referentie wilden hebben op basis van een eenvoudig in te vullen groeimodel, een zogenaamde ideale lijn.”


Homogeniteitsgrafiek. Klik hier voor vergroting.

Op dagelijkse basis kan de teler nu zien hoe zijn teelt het doet ten opzichte van de ideale lijn. “De teler hoeft dus niet te wachten tot de gekozen strategie zijn uitwerking krijgt in het gewas, bijvoorbeeld een te vegetatief gewas. Dat wil je als teler voorkomen. Door goed te meten en de data goed te interpreteren kan dat.”

Het huidige groeimodel in het online platform van Wireless Value, voorheen AgriSensys, kijkt terug in de tijd, nog niet vooruit. “Alhoewel dat laatste wel het doel is waar we naartoe werken. Op dat moment kun je gaan voorspellen wat bijvoorbeeld de productie is die de teler over drie dagen gaat halen.” Voorlopig wil Bas daarom ook nog niet van artificiële intelligentie spreken. “Wat wij de teler nu bieden is een eenvoudig te gebruiken en te begrijpen groeimodel.”


Groeimodel. Klik hier voor vergroting.

3D-overzicht
Een andere toekomststap die er al snel aan zit te komen is weergave van klimaatsensoren in een 3D-kaart met gebruik van Google Maps. Bas wijst het aan op het scherm. “Kijk, op dat moment kun je zien waar de sensoren zich bevinden en welke sensor op welke plek bepaalde metingen doet. In deze overzichten kan je temperatuur, luchtvochtigheid en dauwpunt met elkaar vergelijken.”

De draadloze klimaatsensoren meten waarden als temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, CO2, temperatuurverloop in warmtenetten, PAR en instraling. Deze gegevens worden doorgestuurd naar een basisstation en van daaruit komen de data beschikbaar in een online dashboard. “Van daaruit ziet de teler in één oogopslag wat er gaande is in de kas.”


Digitale kaart met in 3D de sensorlocaties. Klik hier voor vergroting.

Behuizing
De draadloze weegschalen voor substraatmatten waarmee Wireless Value al de nodige bekendheid opbouwde gaan ‘best hard’ momenteel, ziet Bas tevreden. “De teler weet op die manier beter wat er met de mat gebeurt. Startupbedrijven kennen onze techniek ook. Zij gebruiken de draadloze weegschalen om te leren over het effect van de aanpassingen die zij in een teelt doen.” De data die het meten oplevert, kunnen gebruikers, indien gewenst, ook met derden delen.

Een laatste ontwikkeling bij Wireless Value zit hem in de behuizing van de sensoren. Die is tegenwoordig gemaakt van gerecycled materiaal, geeft Bas aan. “We voegen geen plastic meer toe aan de keten.” Tuinbouw is voor Wireless Value een focusmarkt. “Dat was het al en dat blijft zo. Verder is de farmaceutische industrie een focusmarkt voor ons. Daar meten we bijvoorbeeld de temperatuur tijdens bloedtransport van prikpost naar laboratorium, maar ook CO2 in stoven en de temperatuur in koelkasten en vriezers.”


Bas en Remy bij de digitale kaart waarop straks in 3D de sensorlocaties te zien zullen zijn

Voor meer informatie: 
Bas Visser
Wireless Value B.V.
bas.visser@wirelessvalue.nl  
www.wirelessvalue.nl