Ook mét derde SDE-beschikking is koop Waddenglas nog altijd hoogst onzeker

Als Friss Holding de gronden in glastuinbouwgebied Waddenglas niet uiterlijk 1 oktober 2022 afneemt, trekken de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de provincie Fryslân zich terug uit de stuurgroep die al jaren werkt aan de verkoop van grond in het Noordwest-Friese gebied. Dat is deze maandag met de gemeenteraad gedeeld. De gemeente Waadhoeke zou dan 'in principe' zelfstandig de boer op moeten met de gronden. 

Friss Holding is al geruime tijd de koper waarop de hoop gevestigd is vanuit de Stuurgroep Waddenglas, met daarin de RVO, de provincie en de gemeente. De koop zou nu afhangen van het afhandelen van een derde SDE-subsidiebeschikking. Die derde en laatste SDE-beschikking wordt binnenkort verwacht. Ook is de verwachting dat Friss nog 'enige tijd' nodig heeft om met financiers tot overeenstemming te komen over de businesscase. 

Begin mei werd al voorgesorteerd op uitstel, nadat eind maart een vorige deadline was verlopen. In  mei liet de wethouder weten dat zich 'wel eens wat geïnteresseerden' gemeld hadden voor de grond, maar de wethouder gaf ook aan dat het algemeen bekend is dat het ook niet zo is dat anderen in de rij staan om de grond af te nemen. Sinds oktober 2020 probeert de stuurgroep met Friss al tot tot grondafname te komen. 

De Stuurgroep Waddenglas heeft onafhankelijk advies ingewonnen over de financiële gevolgen van de beëindiging van de samenwerking in de stuurgroep. Op grond van het adviesrapport dient in dit scenario rekening te worden gehouden met een financiële afkoop door
de RVO en de Provincie van elk afgerond 3,5 miljoen euro, zo staat in de memo. De laatste jaren is het al de gemeente die het meest actief is met Waddenglas. 

Friss wil een duurzaam kasconcept ontwikkelen in het Friese glastuinbouwgebied. Het gaat om een gesloten kas die voor de helft ook met zonnepanelen bedekt moet worden. Nog altijd heeft men hoop op een succesvolle afronding van het project, maar uit de memo blijkt wel dat 

Bron: Gemeente Waadhoeke


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven