2022 is heel gemiddeld tulpenjaar

Het bereiken van stadium G is in de broeierij van tulp het startsignaal om te beginnen met de temperatuursbehandeling. Delphy Bloembollen heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van dit voorjaar de gemiddelde stadium G-datum bepaald voor de Hollands geteelde tulpen. Op basis van deze temperaturen en gekeken naar het langjarig gemiddelde, is het voorjaar van 2022 een heel gemiddeld jaar. Op basis van de cijfers van de bodemtemperaturen van afgelopen voorjaar tot nu verwacht Delphy dat de ontwikkeling ongeveer 8 dagen vroeger is dan 2021, toen door het koude voorjaar het stadium zeer laat was. Ten opzichte van 2020 is het stadium 5 dagen later.

Een 34°C-behandeling zorgt voor een snellere ontwikkeling waardoor de bloem eerder in stadium G is. Bovendien heeft een 34°C-behandeling een positief effect op de groeisnelheid in de kas en de gelijkmatigheid van de partij. Hoe eerder een 34°C-behandeling is toegepast, hoe groter het vervroegende effect. Broeiers zijn geraden voor uiterlijk 7 juli stadiumonderzoek in vroege soorten te doen om te bepalen of een 34°C-behandeling zinvol is.

Het stadium bij hyacint wordt vooral door het rooitijdstip bepaald en minder beïnvloed door de bodemtemperaturen. Stadiumonderzoek in hyacint voorkomt dat er in de broeierij groene (stro)nagels optreden. Daarnaast kan men bij Muscari voor de pot- en snijteelt op basis van het stadium een advies geven over de koeldatum van een partij.

Delphy onderzoekt voor u het stadium van zowel tulpen, hyacinten en muscari. Om een goed beeld van het stadium te krijgen moeten minimaal vijf bollen per monster worden aangeleverd. Aanleveren van monsters kan bij Delphy aan de Weeresteinstraat 10 in Hillegom.

Laat op tijd het stadium bepalen zodat u weet hoe vlot de partij is en hoe groot de verschillen binnen de partij zijn. Voor tulp geldt: stadiumonderzoek vanaf eind juli voor de vroege partijen en Franse bollen. Voor Nederlandse hyacint geldt: stadiumonderzoek vanaf begin augustus, afhankelijk van de rooidatum. Voor hyacintenbollen geteeld in Frankrijk geldt: stadiumonderzoek vanaf de laatste week juli.

bron: Delphy


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven