Jan Willem de Vries benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Jan Willem de Vries van Wageningen University & Research is afgelopen donderdag 23 juni benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding tijdens een speciaal voor hem georganiseerde pensioneringsreceptie. Burgemeester Pieter van de Stadt van de gemeente Lansingerland reikte Jan Willem de onderscheiding uit vanwege zijn lange en brede staat van dienst in de glastuinbouwsector, zo valt te lezen in onderstaand bericht van de gemeente. 

Jan Willem de Vries op HortiContact 2022

Belangrijke bijdrage aan Gouden Driehoek
De Vries werd door zijn werkgever de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van de Wageningen University Research voorgedragen. Mede omdat hij zich in de afgelopen 40 jaar met veel passie heeft ingezet voor het glastuinbouwonderzoek en vernieuwing binnen de, voor Nederland zo belangrijke, glastuinbouwsector. Hij leverde daarbij een belangrijke bijdrage aan de zogenoemde ‘Gouden Driehoek’. Een unieke samenwerking tussen het onderzoek, het bedrijfsleven en de overheid. 

Na een baan in het bedrijfsleven begon Jan Willem in november 1982 op het voormalige proefstation voor de Bloemisterij in Aalsmeer, een voorloper van de huidige Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University en Research. In zijn functie als hoofd van het volledige proefbedrijf beheerde hij de faciliteiten op uitstekende wijze. Met zijn team zette hij zich maximaal in om het onderzoek te ondersteunen bij de uitvoering van veelal complexe projecten. 

Verduurzaming
De verduurzaming van de nieuwe locatie in Bleiswijk is mede door de sterke bijdrage van Jan Willem de Vries te danken. Dit kwam onder andere voort uit een samenwerking met de tuinbouwondernemers uit de nieuwe polder. Gezamenlijke werkte zij aan de realisatie van het “Waterbedrijf Overbuurtsche Polder” en het daaropvolgende project “AquaReUse”. Dat project is gericht op de gezamenlijke zuivering van het afvalwater uit de regio. 

Zo werd hij ook bekend door zijn wekelijkse columns, en ambassadeur voor zowel Wageningen UR als de sector. Zo voorzag Jan Willem de Vries toen het Productschap Tuinbouw werd opgeheven een afname van de collectieve aanpak wat hem aanzette tot de oprichting van de “Club van 100”. Dit innovatieve samenwerkingsverband richt zich tot op heden op bedrijven uit de toelevering binnen de glastuinbouw. De “Club van 100” is dankzij zijn grote inzet en enthousiasme nu een bekend en succesvol netwerk. Wat zich actief inzet voor het verduurzamen van de Nederlandse tuinbouw. En is daardoor ook een groot voorbeeld voor de nieuwe manier van collectief samenwerken met het bedrijfsleven.

De neventaken van Jan Willem de Vries kennen ook een maatschappelijke kant. 12 jaar lang vervulde hij de rol van voorzitter van de medezeggenschapsraad van basisschool De Trekvogel. En was hij daarnaast ook 4 jaar actief als voorzitter van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van het openbaar onderwijs binnen gemeente De Ronde Venen.

Collega’s kenmerken Jan Willem de Vries als: verbinder, deskundig, innovatief, betrokken en onbegrensd. Vanwege zijn grote inzet voor de glastuinbouwsector is hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Orde van Oranje-Nassau
De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.

Bron: Gemeente Lansingerland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven