Arie den Hertog over de nieuwste productcategorie van Modiform

"Wij voorzien in een behoefte aan gebruiksvriendelijke en duurzame online verpakkingen"

"Uit eigen onderzoek is gebleken dat PET-producten in veel landen niet goed gerecycled worden door de consument. Met de stijging van de online verkoop, zijn we begonnen met de ontwikkeling van duurzamere en sterkere verpakkingsoplossingen," vertelt Arie den Hertog van Modiform. Als gevolg hiervan introduceerde het bedrijf een nieuwe productcategorie: de online verpakking. "Niet alleen is dit product duurzaam, het is ook de ideale bescherming voor de plant."

Duurzaam zonder schade
Wat is dan het eerste product dat Modiform in deze nieuwe lijn introduceert? "We hebben een 'clampack'-verpakking gemaakt van gerecycled papier en karton. De potplant zit in het midden van de verpakking, waarna de zijkanten worden gesloten om de pot te 'klemmen'. De plant zelf steekt uit de opening aan de bovenkant. Belangrijk is dat je een stuk van de omringende kartonnen doos in de gleuven van de klemverpakking kunt drukken. Dit is een essentieel aspect van de verpakking, omdat het een optimale bescherming biedt. Tijdens de verzending kan de doos ondersteboven worden gezet zonder het product te beschadigen."

Onderzoek leidt naar karton
Volgens Den Hertog is het Modiform's doel om ervoor te zorgen dat hun producten gerecycled worden door de consument. Daarom heeft het bedrijf onderzoek gedaan naar hoe verschillende materialen gerecycled worden in verschillende Europese landen. De resultaten van het onderzoek zijn te zien in deze infographic. "Het merendeel van de tot nu toe beschikbare postorderverpakkingen is gemaakt van PET. Uit ons onderzoek is echter gebleken dat dit materiaal in veel landen niet goed gerecycled wordt door consumenten. Karton daarentegen wordt veel meer gerecycled." Volgens onderzoek van de European Paper Recycling Council lag het Europese recyclingpercentage van papier en karton in 2020 op maar liefst 73,9%. In Nederland ligt dit getal nog hoger, namelijk op 89%, aldus de PRN (Papier Recycling Nederland). "Daarom hebben we besloten om met perspulp te gaan werken als duurzaam alternatief", legt Den Hertog uit. "Bovendien is dit materiaal grover en dikker, wat betekent dat het extra bescherming biedt."

Een groeiende markt
"Zeker sinds de pandemie zit de markt voor online plantenverkoop in de lift. We zijn dan ook enthousiast om een behoefte aan duurzame online verpakkingen voor online platforms, kwekers en e-tailers in te vullen. Het is een gebruiksvriendelijk product, dat efficiënt is voor de verzender omdat hij alleen de zijkanten hoeft te sluiten. Dit betekent dat de tijd voor het veilig verpakken van een plant met de clampacks beperkt is," aldus Den Hertog.

Om te beginnen zijn vijf modellen van hun gepatenteerde clamppack geïntroduceerd, in verschillende maten voor de meest gebruikte potmaten. Met deze introductie biedt Modiform nu een duurzaam 'totaalpakket' voor plantentransporten. "Een kartonnen doos, met daarin onze clampack, die een ecoExpert pot draagt. Veel makkelijker dan dat wordt het voor de consument niet om alles in één keer te recyclen. Het materiaal is bovendien biologisch afbreekbaar en er wordt een natuurlijke was op aangebracht, waardoor ze sterk en waterbestendig zijn."

Later volgen er nog nieuwe modellen van de clampack. Maar dat is niet het enige wat de lijn te bieden heeft. "We introduceren ook verschillende producten voor onze online verpakkingslijn, zoals een in-box tray." Een in-box tray is een verpakkingsoplossing waarmee planten horizontaal in een tray kunnen worden geplaatst, zodat ze vervolgens in een bijpassende verzenddoos naar de consument kunnen worden verzonden. Planten van verschillende potmaten (10,5, 12, en 13 cm) kunnen in een in-box tray worden verzonden. Dankzij het slimme ontwerp passen meerdere trays in één verzenddoos.

Voor meer informatie:
Arie den Hertog
Modiform
AdenHertog@modiform.nl
www.modiform.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven