Lelieteelt naast natuurgebied mag (voorlopig) doorgaan

Een Drentse lelieteler die naast een Natura2000-gebied teelt mag dat vooralsnog blijven doen. Dat heeft de rechter gisteren geoordeeld.

Belangenvereniging Meten=Weten stapte naar de rechter en klaagde de provincie Drenthe aan. Die zou in hebben moeten grijpen, vanwege het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen net naast kwetsbare natuur. Mogelijk doet de provincie dat alsnog, maar hiervoor moet eerst een zogenaamde 'ecologische toets' afgelegd worden door de teler. Als de teler niet aan de eisen blijkt te voldoen, dat stelt de rechter dat de provincie alsnog handhavend moet optreden.

Bij RTV Drenthe reageert de teler opgelucht. De teler, die eens in de zoveel jaar lelies teelt, kan het lelieseizoen afmaken en de afnemers van de bloemen voorzien van een nieuwe voorraad. "We waren sowieso dit seizoen wel doorgekomen", vertelt teler Joling. "Maar als de rechter anders had geoordeeld, had het wel verregaande gevolgen gehad. Haast nog meer dan de stikstofregels. We gebruiken namelijk niet alleen voor de lelieteelt gewasbeschermingsmiddelen, ook voor de andere teelten zoals aardappels en bieten en dan hadden we die nergens meer voor kunnen gebruiken." 

Bekijk hier de gerechtelijke uitspraak. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven