Westlandse netbeheerder voelt gevolgen crisiskeuzes telers

ODE en energiecrisis drukken elektriciteitsgebruik glastuinbouw

De onzekerheid binnen de tuinbouwsector heeft direct impact gehad op de omzet van netbeheerder Westland Infra. Dat stelt directeur Paul Langereis in het jaarverslag over 2021.

De omzet nam afgelopen jaar af met € 3,6 miljoen (5,1%) van € 70,9 miljoen in 2020 naar € 67,3 miljoen in 2021 door hoge gas- en elektriciteitsprijzen waardoor minder belichting van teelt plaatsvond in het 4e kwartaal 2022. In het jaarverslag waarschuwt de directeur dat de omzetdaling ook gevolgen kan gaan hebben voor de investeringen in het net.

Minder elektriciteit
Het sterk stijgen van de gasprijs in het laatste kwartaal van 2021 deed de gasinkomsten niet direct dalen en ook wijzigde de piekcapaciteit nauwelijks. Op het gebied van elektriciteit was er wel een effect te zien. Nieuwe teelten werden uitgesteld door een deel van de glastuinbouwondernemers of er werd gekozen voor een onbelichte teelt in plaats van een belichte teelt, schrijft de directeur. "De gevolgen van de hoge gasprijs, versterkt door de effecten van de ODE, vertalen zich in beduidend lager getransporteerde hoeveelheden en bijbehorende omzet elektriciteit dan voorzien voor 2021."

Meer wkk's
Aan het begin van 2021 zorgde de ODE er zelfs voor dat
voor de glastuinbouw gas een financieel aantrekkelijkere energievorm
werd dan elektriciteit. Daardoor zag Westland Infra het volume aan elektriciteit teruglopen en de gasvolumes in de eerste helft van 2021 juist toenemen. Een groot deel van de telers koos ervoor om zelf meer elektriciteit te produceren en minder af te nemen via het netwerk. De warmtekrachtinstallaties in de regio’s Westland en Midden-Delfland bij de glastuinbouwondernemers boden deze mogelijkheid. Ook zijn nieuwe warmtekrachtinstallaties bijgeplaatst voor dit doel. 

Netcapaciteit
In de regio’s Westland en Midden-Delfland is vooralsnog
voldoende netcapaciteit beschikbaar mede door de investeringen die
in de periode 2005 tot 2010 zijn gedaan om de grote hoeveelheid
aan warmtekrachtinstallaties toegang te geven tot het elektriciteitsnet, stelt de directeur. Wel wijst hij erop dat de onzekerheid in de tuinbouw ook gevolgen heeft voor de netbeheerder. "Als deze hoge gasprijzen aanhouden, kan dat leiden tot periode van economische stagnatie in de (glas)tuin- bouwsector. In dat scenario zullen ook de beoogde verzwaringen in ons net pas later nodig zijn."

Voorlopig is teruglevering van zelf opgewekte stroom aan het net 'vaak nog rendabel'. Dit zorgt ervoor dat de tuinders gas blijven gebruiken om elektriciteit te maken, stelt de netbeheerder. De verwachting is dat dit de komende jaren op minder momenten aantrekkelijk is en dat telers daardoor meer elektriciteit uit het net nodig hebben.

Gasalternatieven
Westland Infra gaat in het jaarverslag in ook op het uitfaseren van gas. Daarover stelt men. "Het uitfaseren van gas is in onze optiek namelijk niet mogelijk zonder alternatieve gasvormen. We zullen het elektriciteitsnet ook moeten versterken, maar de energievraag van tuinders is zo groot dat we het met alleen elektriciteit niet gaan redden. Dit vraagt ook om andere
oplossingen."

Westland Infra wijst op zusterbedrijf Capturam, waar gekeken wordt naar een warmte-infrastructuur voor onder meer geothermie, en alternatieve gasvormen, zoals groen gas en biogas. Ook start in 2022 een pilot met waterstof binnen de glastuinbouw. "Dit soort voorbeelden laat zien dat wij ons vooral onderscheiden als netbeheerder met speciale aandacht voor de glastuinbouw."

Bekijk hier het hele jaarverslag.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven