Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het realiseren van goede huisvesting die aan alle wettelijke normen voldoet, is een specialisme geworden"

Sinds de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 en 2006 richting vele Centraal- en Oost-Europese landen is er een groot aantal seizoenarbeiders uit deze regio’s voor werk naar West-Europa getrokken. De noodzaak om gebruik te maken van (tijdelijke) arbeidsmigranten is dan ook niet nieuw, maar de behoefte van agrarische ondernemers om deze seizoenarbeiders zelf te kunnen huisvesten, is dat wel, stipt Tom van Zundert van Looije Agro Technics in dit artikel aan.

“Sinds enkele jaren zien we in Nederland dat steeds meer agrarische ondernemers zelf zorg willen dragen voor de huisvesting van hun arbeidsmigranten, met name tijdens het piekseizoen. Deze trend is lovenswaardig, aangezien het zelf huisvesten van werknemers vaak een zeer positief effect heeft op het woon- en levensklimaat van de seizoenarbeiders.”

Voorbeeld van enkele detailtekeningen en berekeningen m.b.t. ruimte in woonunits

Bureaucratische complexiteit
De huisvesting dient aan de bestemmingsplannen te voldoen, moet volgens constant wijzigende normen worden gerealiseerd en vaak zijn er speciale vergunningen vereist. Want ondanks dat veel gemeenten het huisvesten van medewerkers op het terrein van de werkgever toestaan, zitten hier nog wel haken en ogen aan en zijn de verschillen per gemeente groot. “De bureaucratische complexiteit – hoewel goed bedoeld door de overheid – kan voor veel ondernemers een reden zijn om uiteindelijk af te zien van dergelijke investeringen. Als adviesbureau staan wij (agrarische) ondernemers bij met het ontwikkelen, plannen, voorbereiden, aanvragen en begeleiden van nieuwe of aangepaste huisvestingsfaciliteiten. Het realiseren van goede huisvesting die aan alle wettelijke normen voldoet, is namelijk een specialisme geworden, waarbij de werkgever hier niet alleen met de werknemers over dient te communiceren, maar ook met de gemeente, de omgevingsdienst, omwonenden, en soms zelfs met de provincie of het waterschap om tafel moet.”

Voorbeeld van een ontwerp t.b.v. nieuw te bouwen huisvestingsfaciliteit. Bron: Looije Agro Technics

Van het legaliseren van bestaande (onvergunde) huisvesting tot het realiseren van een geheel nieuwe huisvestingsfaciliteit, in vrijwel alle van zulke situaties beoogt Looije Agro Technics een meerwaarde te kunnen zijn voor de plannen van de teler en hun onderneming. “Want,” zo stelt Tom, “een goede, gezonde manier van wonen en rusten voor werknemers is niet alleen in hun, maar ook in het eigen belang van de ondernemer.”  


Mark Looije, Tom van Zundert en Martin Looije vorig jaar zomer voor hun kantoor in Made

Voor meer informatie: 
Looije Agro Technics
Stelvenseweg 11
4921 PL Made
info@lat.nl  
www.lat.nl 

Publicatiedatum: