Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verhoging netcapaciteit Bommelerwaard in volle gang

Nu de urgentie voor de glastuinbouw om van het aardgas af te komen door de hoge energieprijzen nog groter is geworden, is de uitbreiding van het elektriciteitsnet in de Bommelerwaard actueler dan ooit. Al in 2019 waarschuwde netbeheerder Liander voor krapte. Inmiddels zijn de werkzaamheden om de netcapaciteit uit te breiden niet te missen, zo valt te lezen op de website van het Glastuinbouwpact Bommelerwaard. 

Op initiatief van de glastuinbouwsector heeft Liander samen met tuinbouwadviesbureau Delphy in 2019 onder de zeventig meest energie-intensieve glastuinbouwbedrijven in het gebied geïnventariseerd wat hun elektriciteitsbehoefte zou zijn voor de periode tot 2025 en tot 2030. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de netcapaciteit fors uitgebreid zou moeten worden om de verduurzaming van de glastuinbouw in het gebied te kunnen faciliteren. Op basis hiervan heeft Liander een investeringsprogramma vastgesteld. “De samenwerking tussen Liander, Glastuinbouw Nederland en het Glastuinbouwpact is afgelopen jaren alleen maar intensiever geworden. We hebben elkaar nodig”, aldus Christian Klep, relatiebeheerder voor de grootzakelijke markt bij Liander.

2022: 'Wederom sterke stijging vermogensbehoefte'
Inmiddels vraagt Liander jaarlijks een zogenaamde 10 jaarsprognose uit, waarin groot zakelijke klanten hun ontwikkeling in vermogensbehoefte aangeven. “De analyses over 2022 zijn nog niet afgerond, maar de eerste inzichten zijn wederom een sterke stijging aan vermogensbehoefte in het gehele gebied; we zien die stijging ook terug bij de glastuinbouw," aldus Klep.

De drie voor 2030 geplande onderstations, elk ter grootte van zes voetbalvelden, lijken daarmee als geroepen te komen. Momenteel zijn Liander en TenneT, samen met de betrokken gemeenten, daarvoor op zoek naar geschikte locaties. Het overleg met de betrokken gemeenten is constructief, zo stelt men. Dit is belangrijk, omdat de ruimtelijke procedures een belangrijke onderdeel vormen in de doorlooptijd voor realisatie van de nieuwe onderstations.

Bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard

Publicatiedatum: