Energieverduurzaming glastuinbouw in Bommelerwaard komt op stoom

"Eigenlijk gaat het sneller dan we in 2019 nog dachten", zegt Rochus van Tuijl, teler en tevens voorzitter van de Klankbordgroep Energie Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Tielerwaard. De teler doelt op de ontwikkelingen die er in het gebied gaande zijn en de samenwerking met de gemeente Zaltbommel. Er is (eindelijk) zicht op een CO2-netwerk en ook over andere ontwikkelingen is hij positief.

Op de website van het glastuinbouwpact maakt Rochus samen met Willem Posthouwer, wethouder duurzaamheid bij de gemeente, de balans op, bijna drie jaar nadat de gemeente, de glastuinbouwsector, Rabobank Altena-Bommelerwaard en Veiling Zaltbommel de zogenoemde Deal voor Duurzaamheid sloten. 

De teler en voorzitter stipt verzwaring van het elektriciteitsnet aan, de al genoemde CO2-ontwikkelingen én de aanleg van warmtenetten. Rochus noemt het positief dat gemeente Zaltbommel zelf de regie wil nemen bij het ontwikkelen en aanleggen van warmtenetten om een effectieve distributie van warmte binnen de gemeente mogelijk te maken. "Dat de plaatselijke overheid het netbeheer voor haar rekening wil nemen, vinden we een goede keuze. Daarmee voorkomen we afhankelijkheid van grote partijen."

Hij verwacht dat de komende jaren ook de kassen zelf zich kunnen ontpoppen tot een bron van warmte. "Er zijn relatief veel periodes met een warmteoverschot binnen veel glastuinbouwbedrijven. De uitdaging is het vinden van bruikbare mogelijkheden te vinden om die warmte tijdelijk op te slaan."

Lees hier het hele verhaal bij Glastuinbouwpact Bommelerwaard. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven