Crisisupdate: Nederland kondigt eerste niveau gascrisis af

Nederland haalt de rem van de kolencentrales af. Dat heeft het kabinet gisteravond bekend gemaakt in een bericht waarin men ook 'het eerste niveau van een gascrisis' heeft afgekondigd. In deze crisisupdate meer hierover, naast ook een blik op de gasprijs die na een kortstondige daling weer terug is gaan stijgen. 

Gistermiddag ging het gerucht al dat Nederland de kolencentrales harder wil laten draaien om gas te besparen. 's Avonds zei minister Jetten dat het 'risico van niets doen te groot is'. De rem gaat van de kolencentrales af tot en met 2024. Op hoeveel procent de centrales gaan draaien is nog niet bekend. Ook moeten er nog kolen ingeslagen worden.

Het afkondigen van gascrisis 'eerste niveau' moet gelden als 'een vroegtijdige waarschuwing', zo stelt het kabinet in een bericht op de website van de rijksoverheid. Nederland volgt onder meer Duitsland, Italië, Oostenrijk en Finland met deze waarschuwing.

Nederland stelt het Bescherm en Herstelplan Gas in werking. Dat betekent dat gasbedrijven dagelijks gedetailleerde informatie over gasleveringen met de overheid moeten delen. Hiermee wil het kabinet de gasmarkt strakker monitoren. Van een gastekort is momenteel geen sprake. De zorgen gaan vooral over de komende winter. 

De ‘vroegtijdige waarschuwing’ is de eerste van in totaal drie crisisniveaus. Er zijn nu geen acute gastekorten in Nederland, maar de teruglopende gasleveringen kunnen wel gevolgen hebben, waarschuwt het kabinet. Bijvoorbeeld voor de energieprijzen en voor het vullen van de gasopslagen in Nederland en Noordwest-Europa, dat nodig is om zeker te zijn dat er voldoende gas beschikbaar is voor de komende winterperiode.

Nederland zet in op gasbesparing en op het 'verder dan Europees afgesproken' vullen van de gasopslagen. Het Europese streefdoel is 80%. Momenteel loopt Nederland met het vullen van de gasopslagen voor op vorig jaar. Gemiddeld is er sprake van 54% vulling voor laagcalorisch gas.

Door met kolen elektriciteit op te wekken blijft er gas over om op te slaan voor komende winter. Eerder werd de rem op kolencentrales gezet. De drie bestaande centrales in Nederland mochten tot maximaal 35% van hun capaciteit draaien. Daarvoor werden zij met 1,9 miljard euro gecompenseerd. (Een deel) van dat geld blijft nu over. Minister Jetten zegt dat nu in de energietransitie te steken. Het kabinet belooft binnenkort, volgens de NOS rond Prinsjesdag, met extra maatregelen te komen om de extra CO2-uitstoot van de kolencentrales te compenseren. Vóór het zomerreces schrijft Jetten verder in een aparte brief in te gaan op hoe hij energiebesparingen wil realiseren bij bedrijven en instellingen. 

Staatssecretaris Vijlbrief wees er gisteren nog maar eens op dat Nederland niet extra in Groningen wil boren. In oktober gaat het Groningerveld op de waakvlam, zodat het veld in 2023 gesloten kan worden. Vanwege de onzekere geopolitieke ontwikkelingen heeft staatssecretaris Vijlbrief ervoor gekozen om dit jaar nog geen putten definitief te sluiten. 

De gaswinning uit het Groningenveld is in de periode tussen 1 april 2022 en vandaag lager uitgevallen dan verwacht. De oorzaak hiervan is onder andere een lager daadwerkelijk verbruik, mede vanwege warm weer, en een hogere inzet van de bestaande stikstofinstallaties. Dit betekent dat het winningsniveau aan het eind van het gasjaar lager uit kan komen dan de op 1 april jl. verwachte 4,5 miljard Nm3. Dit creëert de mogelijkheid om de tegenvaller door de vertraging in de bouw van de stikstofinstallatie Zuidbroek op te vangen en de gaswinning te handhaven op het eerder vastgestelde niveau van 4,5 miljard Nm³. Zo gaat de vertraging in Zuidbroek niet ten koste van vulling van gasopslagen, schrijft VijlbriefDe gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 20 juni op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Klik hier voor de actuele prijzen.  

De gasprijsdaling van afgelopen vrijdag, na het omhoog schieten van de gasprijs, is gisteren definitief teniet gedaan. Maandag sloot de gasprijs op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform,  alweer hoger af dan vrijdag en halverwege vanochtend lag de prijs op het niveau van de piek van donderdag. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven