Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nationale staking in België

"Dankzij goede voorbereidingen kunnen we de extra vluchten vooralsnog opvangen"

Tholen - In België is vandaag sprake van een nationale staking, waardoor onder andere de luchtvracht hinder ondervindt. De staking is opgeroepen door de vakbonden uit onvrede over de stijgende prijzen en dalende koopkracht. "Ook in Luik hebben ze het werk stilgelegd, waardoor we vandaag een aantal meer grote vliegtuigen in Oostende binnenkrijgen", vertelt Alain Tulpin van Tulpin Group, gespecialiseerd in luchtvracht op Oostende en Luik.

De staking treft vooral het openbaar vervoer, scholen en de post, maar ook op de luchthavens van Brussel en Luik worden, door onder andere staking van veiligheidspersoneel van G4S en reisorganisatie TUI, veel vluchten omgeleid naar andere luchthavens. Brussels Airport heeft vanwege de acties bijvoorbeeld alle vertrekkende passagiersvluchten geannuleerd. "Voor ons betekent het dat er een zestal grote vrachtvliegtuigen meer naar Oostende komt", gaat Alain verder. "Zo is er vanmorgen een vlucht met mango's en limes uit Mexico extra binnengekomen en een vlucht uit Los Angeles. Vanmiddag verwachten we nog een extra vlucht met bloemen, groenten en avocado's uit Nairobi (Kenia) en vluchten met bloemen uit Colombia en Ecuador."

"Verder zullen er nog 15 passagiersvluchten uitwijken naar de luchthaven van Oostende. Met het personeel kunnen we het echter op het moment allemaal wel aan. De staking was aangekondigd, waardoor er op tijd maatregelen genomen konden worden. Zo lang hier niet gestaakt wordt, kunnen we het bij de andere luchthavens wel opvangen. Ik moet zeggen dat we ook heel veel medewerking vanuit de douane en FAVV ontvangen, door onder andere meer geplaatste mensen. Hierover kunnen we dus echt niet klagen. Wel is er een limiet gesteld op het aantal vluchten wat in Oostende binnen kan komen."


Foto: Nik Deblauwe

De bonden willen meer salaris, betere pensioenen en meer investeringen in de publieke sector, zo schrijft NOS. "We praten, maar er komen geen akkoorden uit. We voelen weinig respect vanuit overheden voor het personeel", zegt vakbond ACV. De komende week staan er nog meer stakingen op de planning van onder andere het vliegend- en grondpersoneel. Ook in Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk zal er gestaakt worden. 

Het is sowieso een lastig jaar voor de luchtvracht, zo legt Alain uit. "Met de brandstofprijzen is het natuurlijk ook wel te verwachten dat het wat rustiger is in de luchtvracht. Alleen als je bijvoorbeeld naar druiven kijkt, zie je dat Engelse supermarkten inflatie willen doorberekenen op de telers. Daardoor wordt er veelal voor gekozen om gebruik te maken van zeevracht en gaat er weinig met het vliegtuig."

Voor meer informatie:
Alain Tulpin
Tulpin Group
Kapellestraat 2A, Bus 6
8460 Oudenburg, België
+32(0) 59 80 66 33
hq@tulpingroup.eu         
www.tulpingroup.eu