Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Domino-effect dreigt door gaspaniek in Duitsland

In de loop van vrijdag kwam er voor even een eind aan de stijging van de gasprijs. Vanochtend lijkt die daling van de gasprijs echter van korte duur. De gasprijs lag rond tien uur hoger dan de piek van donderdag. Het laat zien dat de paniek nog niet uit de markt is, getuige ook het nieuws over noodmaatregelen die Duitsland treft nu Rusland de gastoevoer flink heeft teruggeschroefd. In deze crisisupdate meer hierover.

De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 17 juni op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Vanochtend rond 10.00 uur lag de gasprijs voor winter 2022 rond de 120 euro per megawattuur en voor juli en augustus net boven de 127 euro. Klik hier voor de actuele prijzen.  

Rusland levert sinds halverwege vorige week naar verluidt nog maar zo'n veertig procent van de normale hoeveelheid aardgas via de Nord Stream 1-pijpleiding. Vooral in Duitsland is daar direct op gereageerd. De Oosterburen nemen noodmaatregelen, meldt de NOS op basis van Duitse bronnen. Duitsland is voor een derde afhankelijk van Russisch gas. Gas wordt ingezet om elektriciteit op te wekken en ook moeten de voorraden voor komende winter gevuld worden. De flink gedaalde aanvoer maakt beide problematisch.

Naast uit Duitsland komen er ook berichten over gaslevering uit Rusland uit Italië en Frankrijk. Energiebedrijf Eni uit Italië meldde vorige week een dalende aanvoer voor drie dagen op rij, schrijft persbureau Reuters. Ook de Franse gasnetbeheerder GRTgaz zegt sinds 15 mei geen Russisch gas meer valt ook te lezen bij Reuters. CNBC noemt verder ook Oostenrijk en Slowakije als landen die minder aanvoer van Russisch gas melden. 

Dat landen zoals Duitsland noodmaatregelen nemen en minder gas ontvangen, kan voor een domino-effect zorgen, zei minister Jetten van Klimaat en Energie vrijdag bij de NOS. Eerder in deze crisis werd al gewezen op de mogelijkheid dat Nederland Gronings gas aan Duitsland moet leveren als dat land tekort komt. Nederland heeft leveringscontracten met de Oosterburen. Nog los daarvan betekent een dalende Russische aanvoer dat landen naarstig op zoek gaan naar alternatieven. Dat drijft de prijs op. 

Nu.nl meldt dat Rusland in mei een recordhoeveelheid olie naar China heeft geëxporteerd. Westerse landen willen geen Russische olie (en ook gas) meer afnemen.  

Om onafhankelijk te kunnen worden van Russisch gas zet Nederland in op LNG. Daarvoor wordt een drijvende terminal aangelegd in de Groningse Eemshaven. Drie kilometer leiding voor het project WarmtelinQ, een warmteleiding tussen Vlaardingen en Den Haag, wordt hiervoor beschikbaar gesteld, zo deelt WarmtelinQ. Het betekent dat er in de planning voor de aanleg van WarmtelinQ wijzigingen optreden. 

Los van energie gebeurt er ook genoeg op het gebied van stikstof en ook op de financiële markt. Daarover ook twee linkjes in deze update:

Dit is wat je moet weten om de stikstofcrisis te begrijpen 

AEX zakt weg in turbulente beursweek