Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Stijging gasprijs vanochtend nog niet gestopt

Met een op nog altijd hoog niveau voortkabbelende gasprijs raakte de energiecrisis ietwat meer op de achtergrond. Deze week is de crisis echter weer helemaal terug, en dus ook onze crisisupdate, die misschien niet dagelijks, maar toch zeker regelmatig zal blijven terugkeren. Vandaag met duiding en uitleg van energiespecialisten bij een giga-piek van de gasprijs.


Gasprijs juli 2022 op TTF, t/m 16-6. Klik hier voor de actuele prijzen. 

Deze week schoot de gasprijs weer enorm omhoog en pas gisteren vlakte de piek iets af, al steeg de prijs nog altijd. Ook vanochtend was dat op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, nog altijd het geval.


Gasprijs 'winter 2022' op TTF, t/m 16-6. Klik hier voor de actuele prijzen.  

De stijging is het gevolg van het verder dichtdraaien van de gaskraan door Rusland én een tegenvaller aan LNG-kant bij de Amerikanen na een brand van vorige week, zo leggen specialisten van AgroEnergy uit in hun wekelijkse update. Aan een voorspelling voor de komende week/weken qua gasprijs wagen ze zich niet. Deze week laat maar weer eens zien hoe onvoorspelbaar de markt is. Voor wat betreft elektriciteit is de verwachting dat dat de hoge gasprijs, ook met het oog op de weersverwachting, gaat doorwerken in de EPEX-prijsvorming. Op dagniveau schat AgroEnery op weekdagen een prijs van 250 €/MWh in en voor de weekenddagen ca. 150 €/MWh. Lees hier de hele update. 

Ook bij energiehandelsplatform Powerhouse verscheen een stukje duiding. Lees die bijdrage hier.