Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Coating remt te vegetatieve groei bij santini's"

Chrysant is een lichtminnend gewas dat gevoelig kan zijn voor te veel hitte. Adviseur Paul de Veld licht de keuze voor coatings toe en gaat in op tendensen in de sector.

Paul de Veld is als senior consultant bij Delphy gespecialiseerd in chrysant. Eén van zijn klanten teelt de kleinbloemige variant Santini waarvan verschillende rassen bestaan. “Dit bedrijf heeft een ras dat gevoelig is voor vegetatieve groei bij veel instraling en te veel warmte. Hierdoor vertraagt de bloemknopaanleg en zie je doorwas: de zijscheuten bij de bloem gaan uitgroeien. Het effect doet zich vooral voor bij te hoge temperaturen tijdens de knopaanleg bij de kortedagbehandeling”. 

Omdat het gewas een korte dag nodig heeft voor de aanleg van de bloem, ligt het verduisteringsscherm in die periode meer dan de helft van het etmaal dicht. In de zomer loopt de temperatuur onder het doek aardig op. Een coating kan dan helpen om de etmaal-temperatuur te drukken en overdag een lagere temperatuur te realiseren. Daarnaast blijft de temperatuur onder het doek lager als de zon er nog op schijnt.  

De Veld: “In het voorjaar bespreken we de strategie al. Daarbij zetten we op een rij wat de verwachtingen zijn bij het betreffende ras en wat de ervaringen van het afgelopen jaar zijn. Behalve de vegetatieve groei zie je bij sommige rassen dat de bloemkleur terugloopt bij hitte. Vervolgens kijken we welke coating het meest geschikt is om de problemen te tackelen.” 

De juiste keuze 
In principe zijn er twee keuzemogelijkheden om de temperatuur met een coating omlaag te brengen: ReduHeat en ReduFuse IR. “ReduFuse IR heeft de voorkeur omdat het toch wat meer licht doorlaat. Daarnaast pakt het diffuse licht goed uit voor groei en ontwikkeling. Alleen wanneer de kleurvorming erg gevoelig is voor hitte, kom je uit op ReduHeat”, zegt hij. 

De slotsom van de analyse bij het betreffende bedrijf was de keuze voor ReduFuse IR. “De teler heeft er nu een paar jaar ervaring mee. Je ziet dat de ongewenste weelderige, vegetatieve groei wegblijft en de bloemkwaliteit is beter. In de chrysantenteelt is het niet gebruikelijk om PAR-lichtmetingen te doen. We kunnen het effect hierom niet kwantificeren. Echter is aan het gewas is de positieve invloed van de coating goed te zien.” 

Bij gebruik van een coating kan er door open luchtramen nog direct zonlicht op de planten vallen. Dat kan bij een kleurend gewas duidelijke schade geven. “Zonder coating moet je het verduisteringsdoek op zulke momenten voor 85-90% dichttrekken. Onder een coating is 60% voldoende. Dat geeft in elk geval een veel luchtiger klimaat. Daarnaast vallen de lichtverschillen door het gebruik van ReduFuse IR onder het verduisteringsdoek erg mee”, zegt hij.  

Hete zomers 
De laatste jaren ziet De Veld in zijn klantenkring een toename van het gebruik van ReduFuse IR. De opeenvolging van hete zomers heeft daar zeker mee te maken. Echter kan je natuurlijk nooit voorspellen wat het zomerweer zal gaan doen.  

“Daarom zie je bij sommige mensen een andere tactiek: afwachten wat het wordt. Waardoor ze vervolgens snel moeten reageren op de weersvoorspelling. Bij een ongunstige weersverwachting laten ze de loonwerker dan ReduSol of soms SprayChalk op een deel van het kasdek, boven het oudste gewas, zetten”, vertelt hij. 

Zo kan bloemverkleuring of bloemlintverbranding voorkomen worden. De keuze van de meest geschikte coating is afhankelijk van het ras. “ReduFuse is heel geschikt bij rassen die moeilijker verdampen bij hoge instraling en vervolgens slap gaan hangen. Dat heeft vaak te maken met het geringe aantal huidmondjes. Zulke rassen zie je de laatste jaren veel minder, waardoor chrysantentelers nauwelijks meer voor ReduFuse kiezen.” 

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
+31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum: