Lars van Os, AAB:

“Energieopslag: een win-win voor teler en energietransitie”

Tholen - De levenscyclus van het gebruik van BESS (Battery Energy Storage System) staat nu nog in de kinderschoenen. Maar bij AAB zijn ze ervan overtuigd dat de inzet ervan, net zoals bij zonnepanelen is gebeurd, een vlucht zal nemen. Lars van Os, adviseur energie bij AAB, heeft er een casestudie van gemaakt. Hij gebruikte daarbij de energieprijzen uit 2021. Toen was dit al rond te rekenen. Laat staan met de huidige energieprijzen.

De katalysator in dit verhaal is de afgeschafte energiebelasting. Sinds 1 januari 2022 is de energiebelasting afgeschaft bij het opladen van een energieopslag gekoppeld aan het elektriciteitsnet. De redenatie hierachter is dat er tweemaal belasting werd geheven. De eerste keer bij het opladen van de energieopslag en de tweede keer bij het opnemen ervan door de eindgebruiker. Lars: "Dit scheelt €34,79 per MWh. De transportkosten moeten nog wel betaald worden, hiervoor is €12 in mijn berekening gehanteerd."

Dankzij de BESS kan de teler helpen ons elektriciteitsnet in balans te houden. Met behulp van een schakelbox kunnen telers de juiste tijdstippen kiezen waarin de BESS wordt ingezet. Het gebruik van energieopslag accentueert het optimaliseren van de energie-inzet. En het laat weer zien dat hoe flexibel de glastuinbouw kan zijn. Het arbitreren op de onbalans en de APX wordt met de dag interessanter. Lars hoopt dat de glastuinbouw zijn mening deelt en nodigt telers uit om het gesprek met AAB aan te gaan.

Conclusie
Een BESS is dus sinds 1 januari 2022 een interessante investeringsmogelijkheid geworden. Lars heeft het berekend:

"De slechtste markt om de BESS in te zetten is de APX. In het slechtste scenario is de terugverdientijd negatief. Een terugverdientijd van 14,5 jaar gaat gepaard met 6.886 laadcycli waar deze maximaal 6.000 laadcycli aan kan. In het beste geval is de BESS binnen 7,9 jaar terugverdiend, ongeveer gelijk aan de terugverdientijd van zonnepanelen.

De “up-and-coming” markt is de onbalans. In het beste scenario is de BESS binnen 3,1 jaar terugverdiend en zijn er nog een resterende 6.883 laadcycli over. De BESS heeft een resultaat van €87,77 per laadcycli in dit scenario. 6.883 laadcycli x €87,77 = €604.095 als potentiële verdiensten bij hetzelfde resultaat per laadcycli. Met de toename van de duurzame energie zit er een steeds grotere spread tussen het laagste en hoogste uur van de dag. Zodoende wordt deze markt met de dag interessanter.

De beste markt in 2021 was de FCR (Frequency Containment Reserve) markt. Echter zijn de gevolgen voor het aantal laadcycli door het continu schakelen o.b.v. frequentie nog niet duidelijk. De verdiensten spreken voor zichzelf. Een terugverdientijd tussen de 1,3 en 2,4 jaar o.b.v. de vergoeding van 2021 is buitengewoon interessant. Echter is de verwachting dat deze markt snel verzadigd raakt door de voorspelde groei in energieopslagvermogen. Hierdoor zullen de vergoedingen naar alle waarschijnlijkheid dalen."

Voor meer informatie:
Lars van Os
AAB
Tel.: +31 (0)174 637 637 
Mobiel: +31 (0)6 13 81 60 86
L.vanOs@aabnl.nl  
www.AABnl.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven