"Betere ontsmetting is noodzaak vanwege groeiende virusinfecties"

Volgens commercieel directeur Jochum Genuit van Mienis Water blijkt steeds vaker dat gangbare disinfectietechnologieën niet toereikend zijn om de infectiedruk in de kas laag te houden. De toenemende vraag naar ultrafiltratiesystemen is volgens hem dan ook logisch.

"Ultrafiltratie zorgt voor betere resultaten en maakt het water echt schoon, omdat er geen zwevende delen meer in zitten. Een groot bijkomend voordeel is dat het voorkomen van nieuwe infecties veel eenvoudiger wordt", stelt de commercieel directeur.

Onderstaande foto’s visualiseren volgens Jochum het bovenstaande verhaal.

V.l.n.r.: Onbehandeld gietwater, behandeld gietwater en behandeld drainwater waarbij alle meststoffen worden teruggewonnen, inclusief ijzerchelaten
 
Bij de introductie van een nieuwe technologie krijgt het team van Mienis vanuit de markt steevast dezelfde vragen, merkt Jochum. "Is het systeem betrouwbaar? Hoe zit het met de robuustheid? Is het water niet te schoon?"

De commercieel directeur geeft hieronder zijn antwoorden.

"Een grote uitdaging bij deze techniek is de vervuiling van de membranen, wat het onderhoud erg gecompliceerd kan maken. Zo zei een van onze klanten al tijdens ons eerste gesprek dat hij geen interesse had in het systeem als hij er veel werk aan zou hebben. Dit namen we ter harte en we hebben onze systemen zo ontwikkeld dat ze zichzelf kunnen onderhouden. Daardoor zijn de investeringskosten wel iets hoger, maar deze zijn door de lagere onderhoudskosten al snel terugverdiend."

Het voordeel van het systeem van Mienis is dat het meerdere verschillende waterstromen kan behandelen, zegt Jochum. "Klanten kiezen doorgaans voor de behandeling van zowel regenwater/oppervlaktewater als drainwater. Het systeem kan zelfs meerdere drainwaterstromen apart behandelen om zo de recepten gescheiden te houden."

Op bovenstaande foto’s is te zien dat het water echt schoon wordt, stipt hij aan. "Met een zeer kleine dosering peroxide of chloor houden we dit eenvoudig onder controle, zelfs tot na de silo’s. Vervolgens bepaalt de kweker zelf de nabehandeling. Opties zijn peroxide, chloor of chloordioxide, maar het doseren van goede bacteriën is uiteraard ook mogelijk."

Mienis heeft acht jaar lang gewerkt aan ultrafiltratie voor de tuinbouw. "Inmiddels kunnen we zeggen dat we de techniek volledig onder controle hebben. Onze oplossing voor het voorkomen van infecties is daardoor vele malen beter, robuuster en betrouwbaarder dan gangbare technieken." 

Mienis is te vinden op de GreenTech stand 01.667.

Voor meer informatie: 
Jochum Genuit
Mienis Waterzuivering B.V.
Tel.: +31(0)6 54 28 86 82
jochum@mienis-water.nl 
www.mienis-water.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven