Uitbreiding HilverdaFlorist is technisch hoogstandje

Na een intensieve bouwperiode is het moment eindelijk daar voor HilverdaFlorist: de nieuwbouw van de volledig geautomatiseerde jonge planten productiekas in De Kwakel is gerealiseerd. Stolze integreerde een complete installatie die de unieke gewassen in iedere fase precies biedt wat het nodig heeft: van de juiste hoeveelheid water met de gewenste meststoffen en perfecte klimaatomstandigheden tot aan het optimale groeilicht. Stolze ging in gesprek met Directeur Productie en R&D Arthur Koekkoek over deze uitbreiding vol technische innovaties.

HilverdaFlorist ontstond in 2019 toen twee bedrijven van de Royal Hilverda Group fuseerden. Door de krachten te bundelen werd het bedrijf marktleider in het selecteren, veredelen en vermeerderen van unieke rassen in snijbloemen en pot- en tuinplanten. HilverdaFlorist besloot te centraliseren om het bedrijf toekomstbestendiger te maken. Eén locatie waar efficiënt en duurzaam kan worden geproduceerd, onderzocht, ontwikkeld, veredeld én in de toekomst ook ten toon kan worden gesteld. Bij de bestaande 5,2 ha werd een nieuwe kas voor jonge plant productie gebouwd van 2,2 ha en een bedrijfsruimte van 0,7 ha.

Stolze als system integrator
Sinds de fusie is Stolze betrokken als installateur bij HilverdaFlorist. Ook voor deze uitbreiding koos HilverdaFlorist bewust voor Stolze, vertelt Arthur Koekkoek: "Kwaliteit is een vereiste, daarom werken we samen met lange termijn partners die passen bij onze kernwaarden: betrouwbaarheid, ambitie, partnerschap en innovatie. Daar past Stolze perfect bij met hun totaalpakket voor systeemintegratie, de goede prijs-kwaliteit verhouding en de flexibele en oplossingsgerichte houding. We zijn erg tevreden over deze samenwerking; de planning werd altijd behaald en de systeemintegratie sluit naadloos aan bij onze doelstellingen."

Duurzaam en efficiënt kweken van kwaliteit
Stolze verzorgde zowel de water- en elektrotechnische installaties als het groeilicht en de automatisering voor de nieuwgebouwde jonge planten productie. Ook zorgde Stolze voor de elektrotechniek in de bedrijfshal en de uitbreiding van de bestaande installaties en Priva-klimaattechniek. De duurzame principes van Het Nieuwe Telen werden aangehouden en onze installaties werden geïntegreerd rondom het nieuwe efficiënte interne distributieproces. Hierbij doorloopt het ingangsmateriaal via volledig geautomatiseerde roltafels het hele bedrijf van stekmachine naar sorteerafdeling, via de start-, groei- en afhardfase van opkweek, en verlaat het product het bedrijf als hoogwaardige jonge plant. Dit totaalpakket aan automatisering is uniek op deze schaal.

Techniek afgestemd op iedere teeltfase
Door de complete systeemintegratie van Stolze krijgen de stekken in elke fase van de opkweek precies wat zij nodig hebben. De kas is opgedeeld in 11 afzonderlijke afdelingen die via de Priva klimaatcomputer apart kunnen worden aangestuurd. De roltafels kunnen via een eb- en vloedsysteem en sprinklers per halve baan van water worden voorzien. Dit water bevat altijd het optimale recept van water en nutriënten die door de Nutronic automatisch gevuld en opgeslagen wordt in voorraad silo's. Omdat ieder gewas en stadium een andere behoeften heeft, legde Stolze een uitgebreid leidingnetwerk aan wat dankzij ringleidingen kan worden doorgespoeld om altijd vers water aan de plant te kunnen bieden. Op dit gesloten systeem is een zeefbocht- en een ozon installatie aangesloten, zodat het water kan worden gezeefd, ontsmet en worden hergebruikt.

De planten hebben daarnaast in iedere fase behoefte aan andere klimaatomstandigheden. De eerste kassen zijn voorzien van LED en SON-T belichting, een hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid via het hogedruknevelsysteem. In de volgende fasen worden planten langzaam naar een minder beschermend klimaat gebracht, om vervolgens stap voor stap afgehard te worden om sterk te worden voor ieder klimaat en teeltbehoefte. Als extra afharding gewenst is, bijvoorbeeld voor een buitenteelt, worden de planten afgehard in een cabriokas. Arthur Koekkoek: "Deze nieuwe technieken dragen bij aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze planten. We willen dan ook continu blijven investeren in innovatie om een breed assortiment van top gewassen te kunnen leveren aan onze klanten."

bron: Stolze


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven