Hulpstoffen dragen bij aan een effectievere ziekte- en plaagbestrijding

Een hulpstof is een product dat de werkzaamheid van een middel (of meststof) verhoogt zonder zelf een effect te hebben op het functioneren van de plaag of het gewas. Ook kan het bijdragen aan het beperken van milieurisico’s door bijvoorbeeld drift te voorkomen of dit tot een minimum te beperken. In onderstaande vertellen Maurice Kok en Caroline van den Hoek, beiden Crop Advisor bij Syngenta, over het hoe en waarom van hulpstoffen. 


Maurice Kok en Caroline van den Hoek

Waarom zou je een hulpstof gebruiken?
Elke druppel dient op de juiste plaats in het gewas terecht te komen en een hulpstof kan samen met een gewasbeschermingsmiddel voor een optimaal resultaat tegen een ziekte of plaag zorgen.

Zeker met de beperkingen van de etiketten, met het minder aantal toepassingen en het aantal middelen die wegvallen wordt het nog belangrijker om een toepassing zo efficiënt mogelijk te maken.

Hoe versterkt een hulpstof een gewasbeschermingsmiddel?
Een hulpstof kan op meerdere manieren werken. Een hulpstof kan al toegevoegd zijn aan het gewasbeschermingsmiddel in de formulering en dan kan het zorgen dat het middel bijvoorbeeld niet gaat schuimen zodra het in water opgelost wordt, het goed in oplossing blijft en niet neerslaat, geen bacteriën en schimmels in de verpakking kunnen ontstaan of dat het product niet bevriest in extreem koude tijden.

Omdat een gewasbeschermingsmiddel een algemene optimale formulering is die niet gericht is op 1 specifieke plaag of ziekte of gewas, hebben we hulpstoffen die per toepassing en per gewas kunnen worden toegevoegd.

Deze hulpstoffen zorgen bijvoorbeeld voor een betere bevochtiging van het blad, een betere opname van het gewasbeschermingsmiddel in het blad of zorgen dat de druppel beter over het blad verdeeld wordt en er niet afstuitert.

Iedere hulpstof heeft zo zijn specifieke eigenschappen waar je je hem voor gebruikt.

Wat zijn de eigenschappen van een hulpstof?
Een hulpstof kan zorgen voor:

  • een verbeterde opname
  • retentie verbetering
  • een goede bladbedekking
  • verkleining van het risico op run-off
  • beperking of voorkoming van drift
  • verbeterde hechting van actieve stof aan het blad

De hulpstof op zich zelf heeft geen werking op een ziekte of plaag.

Hoe werkt een hulpstof?
Ieder hulpstof heeft zijn eigen werkingsmechanisme. Bijvoorbeeld in het geval van een opname verbeteraar zorgt de hulpstof ervoor dat een gewasbeschermingsmiddel eenvoudiger door de waslaag van de plant gaat. Er komt meer actieve stof in het blad waardoor er een betere en langere werking van het gewasbeschermingsmiddel of remstof is.

Bij een verbeterde bladbedekking zorgt de hulpstof er voor dat de druppel iets meer uitgesmeerd wordt over het blad, waardoor de actieve stof zo goed mogelijk over het blad verdeeld wordt.

Welke hulpstoffen zijn er en wat is de juiste keuze?
Op de markt zijn vele hulpstoffen beschikbaar. Syngenta heeft de hulpstoffen Elasto, Assist, CTRL-PLUS en Agral Gold in hun  portfolio. De keuze van het product wordt met name bepaald door wat je wilt bereiken?

  • Welke type gewas heb je mee te maken?
  • Welke ziekte / plaag wil je gaan bestrijden?
  • Daarnaast is ook de fysische eigenschap van de actieve stof belangrijk
  • Kennis over de hulpstof

Om mensen te helpen bij het maken van de juiste keuze van de hulpstof heeft Syngenta de hulpstoffenzoeker ontwikkeld.  Dit is een programma op hun Expert Center waar je kan aangeven welk gewas je hebt, tegen welke ziekte / plaag je iets wilt gaan doen, welk middel je wilt gaan inzetten en dan komt er een advies uit of je wel/geen hulpstof moet gebruiken en welke hulpstof dan het meest geschikt is.

Hulpstoffen en duurzaamheid, wat heeft dat met elkaar te maken?
Een hulpstof kan de werkzaamheid van je actieve stof verhogen. Daarnaast kan een hulpstof ook zorgen dat de druppel op de juiste plaats in het gewas terecht komt ervan uitgaande dat er met een goede spuittechniek gewerkt wordt. Een slechte spuittechniek kan niet opgelost worden met een hulpstof. Door een verbeterd resultaat van een bespuiting kan er uiteindelijk minder bespuitingen nodig zijn, waardoor er minder kans op resistentie ontstaat en langer producten beschikbaar zijn. Door te zorgen dat de druppel op de juiste plaats in het gewas terecht komt, is er ook minder belasting richting het milieu en omgeving.

Klik hier voor meer informatie over de hulpstoffen van Syngenta.

Voor meer informatie:
Syngenta

Maurice Kok
maurice.kok@syngenta.com
Tel.: +31 630 31 20 17

Caroline van den Hoek
caroline.van_den_hoek@syngenta.com
Tel.: +31 (0)6 82 68 99 36


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven